Új eszközöket a mentőállomásra!

Írta:  2015.05.27.
Mentéstechnikai eszközöket vásárol a XVIII. kerületi mentőállomás abból a támogatásból, amelyet a képviselő-testület szavazott meg számára. Az önkormányzat először vállal részt a helyi mentők munkájának támogatásában.
Családi háznak épült valaha az a Rózsa utcai ingatlan, amelyben az Országos Mentőszolgálat XVIII. kerületi mentőállomása működik – immár több mint hatvanöt éve, hiszen a mentők 1949-ben vették birtokba a kertvárosi épületet.

– A feladatunk a térség ellátása. A XVIII. kerületen kívül Kőbánya, Pesterzsébet, Kispest és a XVII. kerület tartozik hozzánk, de mi látjuk el a déli agglomeráció településeit is – informált Szász Zsombor, az állomás vezetője.
Mindez még mindig csak egy része annak a munkának, amelyet az itt dolgozó orvosok, mentőtisztek, ápolók, gépkocsivezetők – összesen mintegy negyven ember – végeznek.
– A napi feladatainkat, mint a többi mentőállomásét is, az OMSZ, az Országos Mentőszolgálat koordinálja, így gyakran fordul elő, hogy máshol is szükség van ránk, például a főváros távolabbi részein – mondta az állomás vezetője.

Korszerűsíteni kell

Az állomás az elmúlt évtizedekben változott is meg nem is. Az épület külső megjelenése szinte az eredeti állapotot őrzi, de belső felújításokat többször is végeztek. Időközben megújult az udvar, az épület köré új kerítés épült, amelyet elektromos kapuval láttak el, sőt a garázsok is korszerűbbek lettek.

– A technika, amellyel dolgozunk, megfelel a követelményeknek. Egy esetkocsink és három mentőautónk van, mindegyik megfelelően felszerelve. Az állomásról egy három éve, egy két éve és egy 2015-ben szolgálatba állított új típusú („sárga”) mentőgépkocsi vonul. Van egy öregebb tartalékautónk is, amely valójában csak nálunk van regisztrálva. Ha szükség van rá máshol, bármelyik pillanatban átkerülhet az OMSZ egy másik állomására – magyarázta Szász Zsombor, hozzátéve: – A mentéstechnikai felszerelést azonban szükséges folyamatosan korszerűsíteni, ez nélkülözhetetlen része a munkánknak. És ebben segít nekünk a XVIII. kerületi önkormányzat.

Új együttműködés

Noha a XVIII. kerületi önkormányzat régóta járul hozzá a két kerületrész egészségügyi ellátásának finanszírozásához – például a szakrendelők, a háziorvosi szolgálat, a Heim Pál Gyermekkórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház támogatásával –, a mentőállomással eddig nem ápolt ilyen szoros kapcsolatot.

– Tavaly a pestszentimrei kéklámpás napon sikerült polgármester úrral először komolyan beszélnünk a munkánkról és a nehézségeinkről. Azóta szövődik az a jó kapcsolat, amelynek köszönhetően a képviselő-testület az idei év elején megszavazott nekünk a költségvetésből egy eszközvásárlásra fordítható egymillió forintos támogatást – mondta a vezető.
– A kerületi mentőállomás rendkívül fontos feladatot lát el, nemcsak itt, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, hanem az egész dél-pesti régióban, beleértve az agglomeráció településeit is. Azok a mentéstechnikai eszközök, amelyeket az állomás alapítványa az önkormányzati támogatásból tud beszerezni, abban segítenek, hogy az itt dolgozó orvosok, mentőtisztek, ápolók a jövőben is a legnagyobb precizitással és gyorsasággal végezhessék a munkájukat. Egy ilyen típusú támogatás komplex módon hat. Így tehát, ahogy a mentésben dolgozók megfelelő műszerekkel való ellátásához, úgy lakosaink egészségének a megóvásához, esetenként életének a megmentéséhez is hozzájárul. Ennek értelmében természetes, hogy az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a maga eszközeivel segítsen – fogalmazott Ughy Attila polgármester.