Immunerősítő teadélután

Írta:  G.A. 2019.11.29.

A tél közeledtével szervezetünk az immunrendszer erősítését igényli. De mi is az az immunrendszer, és például milyen gyógyteákkal erősíthető?

 

A tél közeledtével szervezetünk az immunrendszer erősítését igényli. De mi is az az immunrendszer, és például milyen gyógyteákkal erősíthető? Válaszokat a Tomory Lajos Múzeum által szervezett Ötórai tea a villában című rendezvényen kaphattak a vendégek november 21-én.

VAA 4815 copy

x

– Gyakran hallok az immunrendszer egyedülálló szerepéről szervezetünk jó formában tartásában, ám feladatáról, működéséről igen hiányosak az ismereteim – mesélte egy hölgyvendég dr. Mary Györgyné kineziológus, akupresszőr, fülakupunktúrás addiktológus előadását megelőzően.
Az előadó, mintha meghallotta volna a hölgy kívánságát, előadásában harcászati példákkal is illusztrálva ismertette az immunrendszer feladatait. Íme, egy rövid részlet az elhangzottakból:
– Az immunrendszer a szervezetnek az önfenntartását, a betolakodó gombák, baktériumok, vírusok elleni védelmét szolgálja, és dolga a méreganyagok közömbösítése is. Az immunsejtek a vörös csontvelőben képződnek. Megkülönböztetünk kis és nagy nyiroksejteket. A nagy nyiroksejtek körbeszimatolják a betolakodókat, majd visszavonulnak a csontvelőbe, védőanyagot állítanak elő, amelyet a vér a problémás helyre szállít, a védőanyag rátelepszik a betolakodóra, és elpusztítja azokat. Katonai hasonlattal élve a kis nyiroksejtek gyalogsági feladatot végeznek. Jönnek a kórokozó gombák, baktériumok, a gyalogság bekeríti őket, majd test test elleni küzdelemben hatástalanítja az ellenséget. A vírusokkal nehezebb a nyiroksejtek dolga, mivel azok könnyen beépülnek magába a sejtbe, így egy vírust csak akkor tudnak hatástalanítani, ha az rövidebb-hosszabb időre kibújik a sejtből.
Az előadás általános sikert aratott, többen jelezték, hogy a téma közérthető nyelven történő megközelítése még világosabbá tette számukra az immunrendszer működési folyamatát.
Egy ötórai teának természetesen elmaradhatatlan része a teafogyasztás. A szervezők többféle teával kedveskedtek a vendégeknek, akik a kikészített teafüvekből maguk is összeállíthatták otthoni immunerősítő teájukat. Az immunrendszer összetett munkáját segítő teák listájáról – a teljesség igénye nélkül – nem hiányozhat a csipkebogyó, a homoktövis, a (mézes) gyömbér, a citromfű, a baktövis és a málnalevél sem. A C-vitamin pótolhatatlan immunrendszer-erősítő szerepe közismert, ám egy emlékeztető sort itt is megérdemel.