A tárgyak karácsonyi élete

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.11.27.

Ünnepi ajándékozás akár a Cseritivel.

Az első magyar adománybolt-hálózat, a Cseriti kerületi üzlete karácsony előtt is hasznos arra, hogy fölöslegessé vált tárgyaink új életre keljenek másoknál, akiknek szükségük van rájuk.
Nem alaptalanul emlegetik manapság gyakran a fenntarthatóság fogalmát vagy a gyermekeink, unokáink jövőjének bizonytalanságát. Az egyik legnagyobb veszély a Föld erőforrásainak mértéktelen kiaknázása. Fogyasztói szokásainkat a gyártók és a kereskedők sokszor manipulatív reklámokkal befolyásolják, mert a minél nagyobb profit elérése motiválja őket. Ilyen ma a fogyasztói társadalom.
A karácsony közeledtével biztosan sokan tapasztaljuk, hogy eluralkodik rajtunk a költekezési és a megfelelési kényszer. Az ajándékozás „szükségessége” sok-sok fölösleges vásárlást és ezáltal fölösleges környezeti terhet generál, s emellett sok embert anyagi csődbe is sodor. Ám ennek nem muszáj így lennie. A legjobb az volna, ha teljesen elkerülnénk a vásárlást. De hát mégiscsak karácsony van, mondjuk…

VSZ 7941 copy


Alternatíva lehet a következő hetekben az ugyancsak az ünnepekre hangolódó Cseriti-hálózat, amelynek adományboltjaiban olyan kincsekre lelhetünk, amelyekkel bizonyára örömet szerzünk a családtagjainknak. Játék, sporteszköz, ruha, bizsu, könyv, jópofa dísztárgyak, konyhai kellékek, kütyük és számtalan más termék várja a boltba látogatót másodkézből, amelyek ettől még jó állapotban vannak, és szuper ajándékok lehetnek.
De mi is az a Cseriti? A Cseriti-boltok elsősorban a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű vásárlóknak nyújtanak lehetőséget a mindenkori piaci árszint alatt. A bolthálózat működésének lényege egyszerű: az emberek ingyen adják le már nem használt, de mások számára még értéket képviselő tárgyaikat. Ezeket a Cseriti tisztítja, ha kell, elvégzi a kisebb javításokat rajtuk, majd jóval az eredeti áruk alatt értékesíti a nagyobb részben alacsony jövedelműekből, kisebb részben „kincskeresőkből” és tudatos vásárlókból álló közönségnek. A cseritis vásárlással társadalmilag hasznos célokat szolgálunk, ami manapság kiemelt jelentőséggel bír, hiszen egyrészt hozzájárulunk a környezetünkben felhalmozódó hulladék mennyiségének csökkentéséhez, másrészt sok rászoruló életminőségén javíthatunk.
Miért ne vásárolnánk olyan jó állapotban lévő társasjátékot, amit kis gazdája valamikor háromszor használt, miért ne vennénk például olyan sálat, amit azért vitt be valaki, mert már három hasonló van neki, vagy miért ragaszkodnánk ahhoz, hogy egy-egy tárgy csak akkor képvisel értéket, ha újonnan vásároljuk meg?
A pestszentlőrinci adománybolt az Üllői út 429. alatt decemberben hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között várja az adományozókat és a vásárlókat.