Vidám, zenés német-nap a Kondorban

Írta:  T.L. 2019.11.19.

Németszármazású gyerek és felnőtt amatőr művészek mutatták be produkciójukat a Kondorban.

Nagy volt a nyüzsgés november 9-én reggeltől estig a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol megtelt kicsikkel és nagyokkal az aula és a színházterem. Németszármazású gyerek és felnőtt amatőr művészek mutatták be produkciójukat a színpadon.
A Német Kulturális Találkozót Petrovai László alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntő beszédében elmondta, büszke arra, hogy a kerület ilyen színvonalas rendezvénynek ad otthont, ahol különféle korosztályok meg tudják mutatni, mire képesek a tánc és az ének terén. A kerület négy önkormányzat által fenntartott óvodájában van német nemzetiségi csoport, amelyek ezen a napon bemutatkozhatnak.
A délelőtt az óvodásoké volt, akik egy nagy közös sikítással adták meg a kulturális program alaphangulatát.

VAA 3413 copy

VAA 3419 copy

VAA 3433 copy

VAA 3479 copy


-Hangos hangpróbát tartottunk, kipróbáltuk, hogy szól, amikor mindenki örül – jegyezte meg erre dr. Sági Zoltán, a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki elmondta, hogy a pestszentlőrinci-pestszentimrei óvodások mellett pesterzsébeti, soroksári és vecsési gyerekek, összesen 120-an szórakoztatnak bennünket negyedórás blokkokban.
Az öröm valóban átragadt a nézőkre is, csupa vidám arcot láttunk, bármerre néztünk, a főszervező Leskó Krisztina német nyelvtanár is elégedetten várta a műsor kezdetét. A kicsik lelkesen táncoltak, énekeltek és játszottak – azaz kis jeleneteket adtak elő. Az ének és a próza is, természetesen, németül hangzott el.
A délután az iskolások és a felnőttek produkcióival telt. A Dél-pesti szomszédos kerületekből is szép számban jöttek, összesen legalább kétszázan léptek színpadra! A 18. kerületből, a Piros és a Táncsics Általános Iskola alsó tagozatos tanulói, ének-tánc egyvelegüket Márton-napi jelenetekkel tarkították. Az idősebbek is bemutatták tánctudásukat, de felnőtt kórusok is felléptek.
-Ez volt az első ilyen jellegű találkozó, amivel hagyományt szeretnénk teremteni – adta hírül lapunknak Nagy András, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesülete elnöke, aki azt is elmondta, hogy már készülnek a december 15-i német adventi kórustalálkozóra, amelyet szintén a kerületben rendeznek meg más budapesti és vidéki kórusok részvételével, de Szlovákiából is várnak együttest.