Újból aranyeső a Liederschatz kórusnak

Írta:  S.M. 2019.05.30.

A fennállásának hetedik évét ünneplő Liederschatz kórusról 2013-ban jelent meg a hír a Városképben, miszerint már második alkalommal hullott „aranyeső” a minősített kórusra.


Az NPE (Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesülete) Liederschatz hagyományőrző kórusa fölött azóta teltek az évek, de a tagok kóruséneklés iránti lelkesedése nem csökkent. Ezt mutatja az is, hogy 2010, 2013 és 2016 után újra megismétlődött a „díjözön”.

VAA 3266 copy
A Landesrat (Magyarországi Német Kórusok, Zenekarok és Táncegyüttesek Országos Tanácsa) által háromévente megrendezett kórusminősítésen már negyedik alkalommal vett részt a Liederschatz. A kórustagok töretlen elkötelezettségének köszönhető, hogy május 11-én Csolnokon újból mindkét kategóriában – Magyarországon gyűjtött német népdalok és német szerzők többszólamú műveinek előadása – kitüntetéses arany, illetve arany minősítést szereztek. A zsűri elnöke a közismert folklorista, kórusvezető, a rádió több együttesének vezetője és hosszú évekig a rádió zenei főszerkesztője, Alföldy-Boruss István volt.
Az eredmény nemcsak azért kiemelkedő, mert ezeket az elismeréseket immár negyedik alkalommal szerezte meg a kórus, hanem azért is, mert a Landesrat-tagsággal rendelkező közel száz – nagy többségében német hagyományokkal rendelkező környezetben működő – kórus közül eddig egyetlen egy sem kapott egymás után több alkalommal egyszerre két kategóriában is arany vagy azt is felülmúló minősítést.