Kedvcsináló Csoki koncert gyerekeknek

Írta:  T.L. 2019.11.19.

A trombitáé volt a főszerep a novemberi Csoki koncerten a Kondor Béla Közösségi Házban.

A trombitáé volt a főszerep a novemberi Csoki koncerten a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol játékosan, zenei filmbejátszásokkal igyekeztek beavatni a gyerekeket a zene és a hangszerek világába. Miközben felharsant a népszerű fúvós hangszer a vászonról vagy a színpadról, elmerülhettünk a muzsika szépségében, harmóniájában.
Nem véletlenül Játék és muzsika 60 percben az alcíme a zenés előadásnak, amelyet Zelinka Tamás zenepedagógus évtizedek óta művel különféle iskolákban és művelődési házakban – a Kondorban is csaknem két évtizede -, hiszen a játékosság elengedhetetlen egy ilyen vasárnap délelőttön, amikor pedagógusok, szülők elhozzák gyermekeiket, hogy közelebb kerüljenek nemcsak a zeneművekhez, de a megszólaló hangszerekhez is.

P1540151
-Azért ötvözzük az egyórás előadásban a koncertfilmeket, illetve egy-egy részletét az élő produkciókkal, mert amit nem tudunk a színpadon bemutatni, az a filmen sikerül – hallottuk a neves zenepedagógustól, akinek élete és missziója a zenei felvilágosítás. – Egy-egy világhírű szimfonikus- vagy kamarazenekar magas színvonalú előadása ámulatba ejtheti kis közönségét, és különösen, a zenét tanuló gyerekeket ösztönözheti a látvány és az elhangzott produkció a még jobb teljesítményre, a gyakorlás fontosságára, de azoknak is kedvet csinálhat a zenéléshez, akik még nem vettek hangszert a kezükbe.
A Csoki koncertek mindig tematikusak, most a trombita kapta a főszerepet, csupa olyan zenemű hangzott el, amely nem nélkülözte megszólalását. Ezeken az előadásokon, minden hónapban más és más hangszer szerepel túlsúlyban. „Élőben” most, november közepén, a kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola három diákja fújta meg trombitáját a hallgatók nagy örömére. Igric Balázs tanítványai láthatóan élvezték, hogy a vászonról felcsendült Berlini Szimfonikusok előtt és után, többször is bemutathatták tudásukat.
-Azért is hasznosak ezek a bejátszások – mondta Zelinka Tamás -, mert a kiszenészek odahaza tovább élhetik az itt kapott élményt, ha rákeresnek a számítógépen a hallott zeneműre, illetve zenekarra, és a szülőkkel is megbeszélhetik a látottakat, hallottakat. Kérdéseket is felteszek a műről vagy a hangszerről, a jó válasz csokit ér, amit a művelődési ház biztosít. Több felé tartok a fővárosban hasonló ismeretterjesztő előadást, de a Kondor élen jár a fogadókészségben, immár két évtizede! Ez köszönhető a „ház” részéről, Czinczkyné Fejes Mónikának is, aki művelődésszervezőként a kezdetektől szervezi hónapról hónapra a Csoki koncerteket, amely legközelebb, december 15-én a karácsonyról, a karácsonyi zenéről, énekről szól.
Érdemes erre a játékos zenés délelőttre elhozni a gyermekeinket, de a felnőtteknek is élmény a Zelinka-féle egy órás játék és muzsika. S ne feledjük, az ügyesebb válaszadók, nemcsak zenei ismeretekkel, hanem csokival is gyarapodnak…