Bábok, báj, kisugárzás és igényesség

Írta:  B.Z. 2019.11.21.

Tárlattal ünnepelték a Babos Bábos Társulat működésének tizedik évfordulóját a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Tárlattal ünnepelték a Babos Bábos Társulat működésének tizedik évfordulóját a Pestszentimrei Közösségi Házban. A november 10-i megnyitón nem csupán beszédek hangzottak el a jubileum alkalmából, hanem a gyerekek örömére a bábok is bemutatkoztak.
A kerületi gyerekeknek nem kell különösebben bemutatni a Babos Bábos Társulatot, hiszen éppen tíz esztendeje kezdték el a működésüket a PIK-ben. Ha pedig hozzászámoljuk azt a sok-sok gyereket, akik az elmúlt egy évtized alatt megfordultak itt a bábos előadásokon, akkor már olyanok is lehetnek köztük, akik azóta felnőtté váltak. Az sem földtől elrugaszkodott sejtés, hogy – visszagondolva az emlékezetes előadásokra – nemsokára esetleg a saját gyerekeiket vihetik a társulat programjaira.

VAA 4410 copy

bab2

bab3

bab4

bab5

 

Az elmúlt évtizedet megörökítő fotókon az előadásokon túl elsősorban a gyermekarcokra koncentráltak a kiállításszervezők. Ezek az arcok mindannyiszor mosolyogtak, vagy egyenesen nevettek, egyiken sem láttunk sírást vagy szomorúságot.
A társulat történetét bemutató kisfilmben elhangzott, hogy sok minden történt az életükben, a rengeteg meseelőadás révén barátságok alakultak, mesék és mesekönyvek születtek, találkozások, meseestek, könyvbemutatók, képzések jöttek létre. A szemük előtt váltak néhányan iskolás bábjátszókká azok közül a kicsik közül, akik tíz évvel korábban még az anyukáikkal nézték a Mesekuckót.
A bájt, a kisugárzást és az igényességet méltatta Lipcseyné Horváth Ágnes mind a társulat előadásaiban, mind az alkotók személyében. Az intézményvezető köszöntötte a Babos Bábos Társulat alapítóit, Babos Esztert, aki a PIK-ben a Bábos Mesekuckó foglalkozásokat vezeti, és Bíró Brigittát.
Szentirmai László művészpedagógus örömét fejezte ki azért, hogy vannak olyanok, akik nézőként kezdték, és ma már művelik a bábozást. A Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke szerint nagy szükség van arra, hogy a fiatalok valamit, bármit csináljanak akár a kezükkel, hogy megtudják, értenek valamihez. Úgy véli, a bábozás nagyon jó „alagút” ahhoz, hogy az emberek magukra ismerjenek.
A Babos Bábos Társulat javarészt a fővárosban bábozott az elmúlt tíz év alatt kicsiknek és nagyoknak, de örömmel utaznak az ország egyéb területeire is. Volt alkalmuk játszani falunapon, sportrendezvényen, különböző intézményekben, hotelek, művelődési házak, könyvtárak által szervezett programokon, s gyakori látogatói bölcsődéknek, családi napköziknek, óvodáknak és iskoláknak is.
Kifejezetten babákra hangolt előadásaik az egész piciknek szólnak. Emellett nekik ajánlják a Bábos Mesekuckót is. Sikeresen viszik el mondókás-dalos meséiket két-három heti rendszerességgel családi napközikbe. Repertoárjukban megtalálhatók az óvodás korosztálynak való darabok is, illetve természetesen a kisiskolásokra is gondolnak.
A Babos Bábos Társulat kiállítása november 26-ig látogatható a Pestszentimrei Közösségi Házban az intézmény nyitvatartási idejében.