Rekord részvétel a Bringás Reggelin

Írta:  T.L. 2019.09.26.

 

A cél az alternatív közlekedés népszerűsítése.


Túró Rudi, kakaós csiga, alma, tej, kakaó és üdítő volt a jutalma mind azoknak, akik szeptember 19-én, a reggeli órákban kerékpáron érkeztek a Kossuth térre, ahol az önkormányzat lelkes sportreferensei fogadták őket. Az időjárás szép őszi napsütéssel kedvezett a bringásoknak, akik többnyire egyedül, vagy családdal jöttek.

bringas1

bringas3

bringas4

Akadt, aki már kora reggel, fél hétkor, az akció kezdetére érkezett meg a tér szélén, az Üllői út és a Thököly út kereszteződésében felállított standokhoz, az asztalokon már ott sorakoztak a reggeli kellékei a finomságokkal. Kicsit megpihentek, elfogyasztották a kapott péksüteményt, az almát és az üdítőt, majd mentek tovább a dolgukra. Többen szervizelték kerékpárjukat, mert erre is volt lehetőség a szomszédos Decathlon sátornál, ahol két ifjú szakértő szerelt, és pumpált, ha szükség volt rá.
Két család, az Adamik és a Szabó család együtt érkezett, a gyerekek közül az egyik kerékpárral, a másik rollerrel. A szülők, kollégáik biztatására – akik már részt vettek a bringás reggelin - szánták el magukat, hogy eljönnek erre a programra, amely annyira megtetszett nekik, hogy megígérték, máskor is idebicikliznek. A 85 éves Törzsök János Kispestről jött.
-Én mindenhová piacra, boltba biciklivel megyek, ez tart frissen – mondta. – Erre a rendezvényre már többször eljöttem, mert nagyon jó ötletnek tartom.
Szedlacsek József öt és fél éves Zita lányával táborozott le az egyik asztalnál, és míg elfogyasztották reggelijüket, elmondta lapunknak, innen nem messze, mindössze háromutcányira laknak és az óvodába mennek. A kis Zita, láthatóan élvezte a bringás-forgatagot, meg is kérdezte édesapjától: - Apu, ugye holnap is jövünk?
„Holnap” biztosan nem, mert ez a program évente csak kétszer, tavasszal és ősszel van. Befutott, illetve bekerekezett öreg, hatvan éves Puch márkájú kerékpárján, Ughy Attila polgármester is, aki elmondása szerint, ahogy teheti, nyeregbe pattan.
- Imádok biciklizni – tette hozzá. – Több kerékpárom is van, nagyobb távolságra ennél modernebbet használok. Általában hétvégeken szoktam hosszú kilométereket hajtani a környéken. Örülök, hogy a mai rendezvény ilyen sikeres, sokan vesznek részt rajta.
- Nagy örömünkre, a résztvevők létszáma évről évre nő, most száztizennyolcan jöttek – a Vajk iskolából például, húszan -, ami rekord! - tájékoztatott Varga Judit Veronika sportreferens. - Az önkormányzat, 2016 óta, immár hetedik alkalommal rendezte meg a „Bringás reggelit”, a Magyar Kerékpárosklub országos kezdeményezéséhez csatlakozva. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési módokat, kiemelten a kerékpározást, amely egyszerű, olcsó és gyors! A kerületiek örömmel veszik ezt a lehetőséget, hiszen korábban csak a belvárosban volt hasonló. Vendégünk volt a kerületi Rendőrkapitányság is a BikeSafe országos kerékpár regisztrációs programmal, amelynek keretében ingyenesen lehetett nyilvántartásba venni a biciklit, ami lopás esetén megkönnyíti a rendőrség munkáját, nagyobb esélyt adva, hogy mihamarabb visszakerüljön a jogos tulajdonosához.
Varga Judit Veronika végül megköszönte a támogatóknak, többek között az önkormányzatnak, a kerületi Rendőrkapitányságnak és a Magyar Kerékpárosklubnak a segítséget, cégeknek pedig a felajánlásokat.