Közösségépítés tanulással és kirándulással

Írta:  B.Z. 2019.09.12.

Megnyitották a Nyugdíjasok Akadémiája 15. szemeszterét.

A kerületi önkormányzat felkérésére a Milton Friedman Egyetem immár nyolcadik éve komplex program keretében gondoskodik az idősek ismereteinek bővítéséről. A Nyugdíjas Akadémia 15. szemeszterét szeptember 7-én nyitották meg a Városházán.

nyug1

nyug2

nyug3

nyug4


Az együttműködés keretében 2012. szeptembere óta tartanak előadásokat és különféle tanfolyamokat Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a Nyugdíjas Akadémia hallgatói részére, elmondható tehát, hogy van múltja a képzésnek.


Kétszer ötvenen


Az oktatás sikerét bizonyítja, hogy az évek során újabb és újabb témájú előadásokra és tanfolyamokra lett igény. A részvevők száma is folyamatosan nőtt, hiszen míg az indulás idején mintegy negyvenen voltak, addig az idei jelentkezések alapján legalább 800-an lesznek, akiknek csaknem fele rendszeres résztvevő.
Ughy Attila köszöntötte az önkormányzati képviselő-testület üléseinek is helyet adó termet teljesen megtöltő nyugdíjasokat. A polgármester egyben utalt arra a kirándulásra, amely alkalmából a megelőző napokban a teremben helyet foglalók közül többekkel is találkozott Székelyudvarhelyen.
Az önkormányzat jóvoltából ugyanis a nyugdíjasok kétszer ötven fős csoportja vehetett részt székelyföldi kiránduláson, s közülük a szerencsésebbek azon az ünnepélyes aktuson, amikor csaknem pontosan 79 évvel azután, hogy Székelyudvarhely és Pestszentlőrinc egymással partnervárosi kapcsolatot hozott létre, ezt a testvérvárosi kapcsolatot most meg tudták erősíteni Székelyudvarhelyen.


Mérföldkő


– Úgy tapasztalom, hogy egy polgármester életében vannak nagyon fontos mérföldkövek, amelyekre majd akkor is emlékezik, mikor az a tisztség, amelyet betöltött, már nagyon távol lesz a múltban. Ez a székelyudvarhelyi esemény biztosan benne lesz az ilyen események között. Egy ma már nagyobb, több mint százezer lakosú közösség dél-budapesti, és egy valamivel kisebb, de lelkében és szellemiségében töretlenül a magyar kultúrát és szellemiséget ápoló közösség majdnem nyolcvan év után ismét egymásra talált – hangsúlyozta a polgármester.
Ughy Attila ismertette, hogy Nyugdíjasok Akadémiájának egyes előadásai, tanfolyamai milyen arányú érdeklődést mutatnak az eddigi jelentkezések alapján. A táblagépes, számítógépes tanfolyamokhoz érve a polgármester igyekezett meggyőzni a jelenlévőket arról, hogy erre ma már egyre nagyobb szükség van, mert nagy könnyebbséget jelent ez a tudás például a hivatalos ügyintézésekben. Azt kívánta, hogy az a közösségépítés, amely a kétszer ötven fő kirándulásával már létrejött, valósuljon meg a tanulással is a Nyugdíjasok Akadémiájának képzéseivel.


Félévi program


Az önkormányzat tanácstermében megtartott megnyitón dr. Jászberényi József ismertette a nyugdíjasok előtt álló szemeszter programját. A Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója elmondta, hogy kéthetente, szombati napokon reggel 9 órától lesznek a nagyobb előadások, amelyekre igyekeztek olyan előadókat meghívni, akik nem csak értenek a saját szakterületükhöz, hanem egyben jó előadók is.

Az előadássorozat témái:


1. szeptember 7. szombat, 9 óra: Dr. Jászberényi József: Pszichológiai és pszichiátriai problémák időskorban és a tanulás (könyvbemutató)
2. szeptember 21. szombat, 9 óra: Czipperer Zsófia: Időseknek szóló kulturális és művelődési programok Pest megyében
3. szeptember 28. szombat, 9 óra: Dr. Kis-Benedek József: Biztonságpolitika 2019 őszén
4. október 26. szombat, 9 óra: Kamrás Orsolya: Mi az autizmus és hogyan ismerhető fel?
5. november 9. szombat, 9 óra: Novák Mária: Generációk - mozgásformák
6. november 30. szombat, 9 óra: Dr. Boga Bálint: Idősödés és esztétikum
7. december 14. szombat, 9 óra: Dr. Jászberényi József: A nyugalom szigetén (Megbocsátás, elengedés, reális életcél-kijelölés időskorban)


– Most is el kell mondanom, hogy a felnőttképzésünknek Pestszentlőrinc-Pestszentimre kiemelt helyszíne. Bár a Milton Friedman Egyetem szenior képzéseinek rengeteg, 51 helyszíne van ma már, de a külsők közül legnagyobb ilyen helyszín messzemenően a XVIII. kerület. Az előzetes jelentkezési lapok összeszámolása alapján már csaknem hatszászan kívánnak részt venni az oktatásban, ami a tanfolyamokra való jelentkezésekkel várhatóan meghaladja majd a nyolcszáz főt – tette hozzá Jászberényi József.
A szeniorképzés vezetője ezt követően ismertette a félévre tervezett programot, röviden bemutatva egyben a képzés előadóit, majd megtartotta az első előadást az időskor pszichológiai és pszichiátriai problémáról és a tanulásról, amely egyben könyvbemutatóként is értelmezhető volt, hiszen a témáról nyár végén jelent meg az előadó legutóbbi könyve.