Vakációköszöntő a Kondorban

Írta:  T.L. 2019.06.17.

 

Csillagszeműek vidám napja napsütéssel és záporral.

Elsősorban óvodáskorúak és a szüleik népesítették be a Kondor Béla Közösségi Házat és környékét június 16-án azon a vakációköszöntőn, amelyen minden volt, ami elengedhetetlen egy felhőtlen naphoz. Bár felhő is volt bőven…

VAA 3385 copy

VAA 3457 copy

VAA 3462 copy

VAA 3375 copy

VAA 3377 copy


Hősnek mondhatók azok, akik a hőségben is ott ültek vagy álltak a színpad környékén, hogy figyelemmel kísérjék a különféle programokat, de hősök voltak azok is, akik az eső dacára a szabadban szerettek volna szórakozni a kisgyermekeikkel, ám a rendezők inkább bevitték a színházterembe az előadásokat biztos, ami biztos alapon… Pedig jól indult a nap, nagy meleggel és napsütéssel.
A júniusban szokatlan augusztusi kánikulában kezdődött a második alkalommal megrendezett Vakációköszöntő, a Kokopelli nevű zenekarral, amely interaktív jazzmatinéval adta meg az alaphangulatot. Nem szokványos, hogy egy gyerekek számára szervezett programon jazzt játszanak, de a zenészek olyan bájosan, kedvesen tálalták ezt a műfajt, hogy nemcsak a szülők, hanem a kicsik is vevők voltak rá, egy-egy számra még táncra is perdültek a szabadtéri színpad előtt.


Segített az önkormányzat


A vakáció előtt álló gyerekeket és szüleiket a rendezvény ötlet- és házigazdája, Varga Ferenc, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy mint egykori tanár, pedagógus, ebben az időszakban ugyanúgy várta a nyári hosszú szünetet, mint a tanítványai. Úgy gondolta tehát, hogy méltón, egy vidám, programmal teli nappal kellene lezárni a tanévet, amihez elnyerték az önkormányzat támogatását.

A „rajzos” díjazottak


Az első helyezett Kulcsár Anna (Csemete óvoda), a 2. Virosztkó Zita Beáta (Pitypang), a 3. Rohodi Írisz (Aprók Falva) és Pomázi Ádám (Pitypang) lett. Galgóczy Zoltán és a Kondor Béla Közösségi Ház különdíját Sós Korinna (Csemete) és Tóth Eleonóra (Kerekerdő) kapta, de díjazták Bárdi Sándorné (Csemete) és Gáspár Ernőné (Apró Falvak) óvodapedagógusokat is.


– Az ötlet, a kérés nyitott fülekre talált, és tavaly megrendezhettük az első Vakációköszöntőt, amely nagyon jól sikerült. Reméljük, hogy az idei is ugyanolyan sikeres lesz.
Órákkal később, ahogy fokozatosan beborult, kiderült, hogy az idei is sikeres volt, de addig még sok víz lefolyt az ereszcsatornákon…
Jól jártak a kerületi gyerekek, mert egy hónapon belül több napjuk is volt, májusban a Bókay-kerti és a pestszentimrei gyermeknap szintén sok-sok remek programmal, most pedig a Vakációköszöntő, amelyen hasonlóképpen sok százan vettek részt a nap folyamán.


Jó hír a kisebbeknek is


Galgóczy Zoltán alpolgármester is színpadra lépett, hogy bejelentse:
– Van egy jó hírem, gyerekek, beköszöntött a vakáció! – ezt örömujjongással fogadták még a legapróbbak is, akiknek azért a bölcsőde vagy az óvoda nem lehet olyan megterhelő, mint az iskola a tanulóknak, akiknek napról napra bizonyítaniuk kell… Mégis örültek, mert a nyáron nem kell mindig korán kelniük, hogy óvodába menjenek, s nyaralhatnak, együtt lehetnek a szeretteikkel a nap szinte minden szakában.
– A vakáció kezdetét – folytatta az alpolgármester – most együtt ünnepeljük a Csillagszemmel című rajzpályázat résztvevőivel, nyerteseivel, de itt mindenki nyertes, hiszen mindenki ajándékot kap, aki elindult ezen, és minden pályázó képe látható a most megnyílt kiállításon július 7-ig. Jó látni, hogy a legkisebbek is milyen ügyesek, tehetségesek a rajzolásban, amiben az óvodapedagógusok is segítették őket.


Hurrá, kirándulunk!


Az ajándékokat a kis rajzművészeknek Galgóczy Zoltán és Varga Ferenc ünnepélyes keretek között adta át, csaknem egy óra alatt, hiszen, mint említettük, minden induló díjazott lett, ami azt jelenti, hogy összesen 128-szor (!) gratuláltak… A húsz kerületi óvoda közül 18-ból összesen 137 alkotás érkezett be a pályázatra Hurrá, kirándulunk! cím alatt. A gyerekek fantáziáját megmozgatta ez a téma, s láthattunk a képeken erdőben kirándulókat, táborozókat vagy a Balatonnál nyaralókat, csoportokat, családokat is. Minden „alkotó” a rajzeszközökön kívül fagylaltot is kapott ajándékba, amit, ha nem is Bagaméri, de a nem kevésbé közkedvelt kerületi Dudi cukrász mért ki.


Mászófal, állatsimogató, autókázás


Amíg az időjárás engedte, a szabadtéri színpadon a helyi együttesek tagjai táncoltak, énekeltek, de a Bóbita és Bendegúz zenés bohócműsor már bevonult a színházterembe, mint ahogy a Fabula Bábszínház Vitéz László és az ördögök című előadása is. A legvégén pedig minden gyerek és szülő belekóstolhatott a Kifli Zenekar koncertjébe. Mielőtt az eső eleredt, a bátrabbak kipróbálhatták a mászófalat, kisautókba ülhettek, hogy néhány kört menjenek a művelődési ház melletti aszfalton, vagy – mint télen a jól megszokott Mikulásvonaton – kisvonaton tehettek egy hangulatos negyedórás utat a Havanna-lakótelepen.
Az arcfestés és a babusgató babatorna mellett az állatsimogatás is nagy sikert aratott a gyerekek körében. A Suri család is itt kötött ki hosszabban, Tini, Lili és Dani nagyon élvezte a sokféle békés állat – póniló, szamár, láma, alpaka, kecske, nyúl, kacsa – dédelgetését, alig akarták abbahagyni a simogatást, becézgetést. Különösen az alig 70 centiméter magas minipóni nyerte el a tetszésüket. Bugyinszky György egykori artista, állatidomár még fel is ültette őket egy-egy pónira.
Most már tényleg jöhet a Vakációóóóó!