Harminc éve barátok a bajorok

Írta:  K.Gy. 2019.05.30.

Jubileumot ünnepelt a Piros iskola és bajorországi testvérintézménye. Az ünnepi sorozat itt, a kerületben zárult.

Egy Budapesten rendezett nemzetközi partnerkereső programnak köszönheti a Piros iskola, vagyis a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola azt, hogy partnerintézményt talált magának a bajorországi Marktoberdorfban. Mindez 1989-ben történt, éppen harminc évvel ezelőtt. A baráti kapcsolatból virágzó csereprogram lett, amelyben minden évben 20–25 felső tagozatos, elsősorban hatodikos, hetedikes és nyolcadikos magyar tanuló vesz részt. Így az eltelt időben körülbelül 650 gyereknek volt lehetősége legalább egy hétre Németországba utazni. Az idei programban 23 diák vett részt a 6.a, 6.b, illetve a 7.a és 7.b osztályokból.

2019.05.10.13. Nemet cserediak program 10 of 13

2019.05.10.13. Nemet cserediak program 5 of 13

2019.05.10.13. Nemet cserediak program 13 of 13


– A programokat elsősorban a két iskola tanárai szervezik. Nálunk főleg a német munkaközösség tagjai végzik ezt a feladatot, de szerencsére mindig van néhány más olyan kollégánk is, akik tovább emelik a programunk színvonalát, akikre bármikor bármiben számíthatunk. Természetesen jelentős a szülők segítsége is, akik egy vasárnapot, illetve az estéket töltik a gyerekekkel – mondta Farkas Imréné szervező.
A mostani, jubileumi találkozó a kerületben fejeződött be, a Piros iskola diákjainak bajorországi kirándulását követően. A magyar és az ideérkező német diákok az egy hét alatt ellátogattak a belvárosba, megnézték a Parlamentet, a Tropicariumot, a Bonbonetti gyárat és sok más látványosságot.
– Pénteken, az utolsó közösen töltött napunkon, ismét a Piros iskola falai között voltunk. S bár 10 órakor megtartottuk a záróünnepséget, a programok ezzel még nem értek véget. Először is elfogyasztottuk a harmincéves jubileumra készíttetett ötvenszeletes szülinapi tortát. Aztán négy csoportban forgószínpadszerűen harmincperces váltásokkal vehettek részt a gyerekek a következő programokon: barkácsolás, plakátkészítés, főzés bográcsban, „magyaróra”. Mire végeztünk a foglalkozásokkal, addigra a közös ebédünk is megfőtt – foglalta össze Farkas Imréné.