Köszönetet mondtak a tűzszerészeknek

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.05.29.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tizenegy katonájának áldozatos munkáját köszönte meg a kerület május 22-én a Városház utcai Díszteremben.


Elismerte Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a helyi védelmi bizottság a tűzszerészek munkáját, akik csaknem egy hónappal ezelőtt hatástalanították a Kispest szélén, a XVIII. kerületet is érintő területen talált 75 éve ledobott II. világháborús bombát. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Ughy Attila polgármester, dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, Hodruszky Csaba, a helyi védelmi bizottság elnöke és dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző. Hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen jelen lenni a rendezvényen Németh Szilárd, de a honvédelmi miniszterhelyettes levélben fejezte ki köszönetét és elismerését a tűzszerész katonák munkájáért.


Tűzszerészek segítsége


Mint arról korábban beszámoltunk, április 28-án hatástalanították azt a 250 kilogramm tömegű II. világháborús brit légibombát, amelyet a kispesti Bozsik Stadion átépítése helyszínén találtak a kivitelezők. A robbanótest hatástalanítása délelőttjén Pestszentlőrinc egy kicsi szegletében is megállt az élet. A közlekedési zár, valamint a helyszín környékén a kiürítés a XIX. és a XVIII. kerületben több mint 1000 embert érintett.

VAA 1187 copy

 

VAA 1152 copy

VAA 1225 copy


Ughy Attila köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy a feladat nem volt egyszerű, mert Németországban hasonló brit légibombák már okozták a tűzszerész csapat katasztrófáját. A polgármester megköszönte a bomba hatástalanítása idején minden szolgálatot teljesítő szakember munkáját. Elmondta, hogy a kerület fejlődésének, építkezéseinek következtében bármikor találhatnak hasonló szerkezetet, így van esély arra, hogy ismét a tűzszerészek segítségére lesz szükség.


Számíthatunk rájuk


Hodruszky Csaba köszönetét fejezte ki a tűzszerészek munkájáért. A helyi védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ekkora feladattal a kerületi szervezetnek még nem kellett szembesülnie. Hozzátette, hogy éppen a bomba megtalálását megelőző hónapban járt a tűzszerészek laktanyájában, ahol meggyőződhetett professzionális felkészültségükről, arról, hogy ha valamilyen eseményre a kerületbe kell jönniük a tűzszerészeknek, megbízható munkájukra biztosan számítani lehet.
Szilágyi Zsolt ezredes az éppen zajló eseményt jeles példájának nevezte a társadalmat és a honvédséget összekötő láthatatlan, de szétszakíthatatlan köteléknek. Az ezred parancsnoka elmondta, ahhoz, hogy a biztonságot minél magasabb szinten tudják garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint az őket, és az erőfeszítéseiket támogató hátországra van szükség. A Magyar Honvédség nap mint nap azon dolgozik, hogy a biztonságot, amely körülmények között Magyarországon élhetünk és dolgozhatunk, megőrizze.


Elismerések


Ughy Attila, Lévai István Zoltán és Hodruszky Csaba adta át az elismeréseket a Bozsik Stadionban talált robbanótest hatástalanításában résztvevő tűzszerészeknek Elismerésben részesül Szilágyi Zsolt ezredes, Major Tibor alezredes, Horváth Csaba őrnagy, dr. Markovics Zita főhadnagy, Gajdos Milán hadnagy, Both Péter főtörzsőrmester, Zrínyi Zsolt törzsőrmester, Gyarmati Norbert őrmester, Kiss János szakaszvezető, Zeller Zoltán szakaszvezető és Bánfalvi Zoltán tizedes.
Az ünnepélyes eseményen részletek hangzottak el Mozart Figaró házassága című operájából a Vörösmarty iskola hangképzős növendékei tolmácsolásában. A műsorban előadóként szerepelt Havas-Horváth Anna, Horváth András és Palatka Zoltán, zongorán kísért Reitmann Erika, a felkészítő tanár pedig Dévényi Cecília volt.