Tavaszi Tárlat a Városházán

Írta:  T.L. 2019.05.16.

A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Tavaszi Tárlata nyílt meg május 13-án a Városháza Galériában.

A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Tavaszi Tárlata nyílt meg május 13-án a Városháza Galériában, ahol 27 művésztől 32 alkotás látható. Az egyesület csaknem negyedszázada van jelen Pestszentlőrinc-Pestszentimre kulturális életében.

Változatos a technika és a témaválasztás, látható itt portré, tájkép, parasztudvar, virág, női torzó, fa és misztikus kert. Festményeken kívül szobrok és fotók is megtekinthetők. Garamvölgyi Béla, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy egyesületüknek, mely 1995-ben alakult, 33 tagja van, akik igen aktívak. Galgóczy Zoltán alpolgármester pedig azt emelte ki beszédében, örül, hogy a kerületben igen kiváló a művészeti élet.

P1170540

P1170541

P1170537

-Mindig szívesen adunk helyet itt, a Városházán, az egyesület életét reprezentáló tárlatnak, ahol magas színvonalú alkotásokat láthatunk – mondta. - Az is nagy öröm a számunkra, hogy az alapító tagok közül hárman most is köztünk vannak. A tárlatot jó szívvel ajánlom a Városházára látogatók számára, akik igazi művészi élménnyel gazdagodva távozhatnak az épületből.

A kiállítást Szabó Zsófia, a Tomory Lajos Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.

-Az alkotás tartalma, formája változhat – osztotta meg gondolatait -, de az alkotó ugyanaz marad. Legalább is fontos, hogy mindig önmagát tudja adni és engedje, hogy a műalkotás a benne rejlő ezernyi rejtett – olykor meghökkentő – árnyalat feltárására adjon lehetőséget. Leginkább ezáltal ismerhetjük meg a művészek igazi valóját, semmint életrajzi adatok böngészésével.

Ezt követően Szabó Zsófia mind a 27 kiállító művészt egyenként méltatta és a kiállított művek legjellemzőbb „vonásairól” is beszélt, majd végezetül ennyit mondott:

-Végszóként szeretnék élni a szobor talapzatán lévő Petőfi idézettel, miszerint: „elhull a virág, eliramlik az élet” – de rajtunk áll, hogy miként ragadjuk meg a jelen pillanatot. Az alkotás az, ami segíthet, hogy az életfolyamunk egyes stációi jelenvalóvá váljanak számunkra és egy állandóságot biztosítsanak tovatűnő, rohanó világunkban.

A Tavaszi Tárlat május 25-ig tekinthető meg a hivatal nyitva tartási idejében.