Ápolják és őrzik a régi kincset

Írta:  Gönczöl András 2019.02.22.

A polgármesteri hivatal előterében nyolcvan diák tehetségtől, fantáziától duzzadó képzőművészeti alkotása fogadja a belépőket.

 

Garantáltan jobban működik a nem kimondottan lélekemelő hivatali ügyintézés, ha a polgármesteri hivatal előterében nyolcvan diák tehetségtől, fantáziától duzzadó képzőművészeti alkotása fogadja a belépőket. Ez történt február 18-án, amikor a Városháza Galériában a Szent Lőrinc Katolikus Iskola tanulóinak alkotásaiból Adjon Isten jó éjszakát, küldje hozzánk szent angyalát címmel rendezett kiállítás megnyitóját tartották.

 

kat1

kat2

kat3

kat4

 

Különleges, nem a szokásos hangulata volt a megnyitó ünnepségnek. Már a tömött sorban érkező alkotók ujjongása – Nézd, anyu, az alsó sorban jobbról a harmadik festmény az enyém! – és az őket elkísérő szülők lelkesedése megadta az alaphangot a kiállítás sikeréhez. Ráadásul az értő szervezők más művészeti ágak ifjú képviselőinek előadását is beiktatták a programba.

Az iskola igazgatója, Kuti Margit köszöntötte Ughy Attila polgármestert, Galgóczy Zoltán és Szarvas Attila alpolgármestert, aki egyben a katolikus iskola igazgatóhelyettese, dr. Soósné Varga Mariann igazgatóhelyettest, illetve a kiállítás rendezőjét, V. Péter Mária felkészítő tanárt és a nagy számban megjelent vendégeket, majd a mikrofon elé invitálta Ughy Attilát, akinek megnyitó gondolataiból idézünk:
– Kodály Zoltán az Esti dal címet adta annak az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdalnak, amelyet maga gyűjtött 1922-ben Pásztón. Az itt látható alkotások nagy részét ez a mű ihlette. A felső tagozatos gyerekek a képzőművészet gazdag eszköztárát felhasználva formálták a dallamot képekké. Kincseket hallottatok, és a kincsekből újabb kincseket varázsoltatok. Gratulálok az alkotásokhoz!
A megnyitó sikeréhez hozzájárult Tolnai Tamás bravúros versmondása, a Kenderkóc néptáncegyüttes tüzes tánca és a Gerlice népdalkör hangulatos bemutatója is.