Ünnepelt otthona a kerületi sportéletnek

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.05.10.

A Lőrinci Sportcsarnok Budapest Airport Aréna néven kezdi el új életét.

Elismerve a kerület életében évtizedekig fontos szerepet betöltő Lőrinci Sportcsarnok érdemeit, a vázáig lebontott épület mellett új alapkövet helyeztek el május 8-án. A létesítmény ettől a naptól immár Budapest Airport Aréna néven kezdi el új életét.


VAA 9349 copy

VAA 9548 copy

VAA 9501 copy

 

Az aréna alapkövének részét képező időkapszulába Tarlós István főpolgármester, Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, a PLER társadalmi elnöke, Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, valamint Banyár László, az aréna jövőbeli üzemeltetését végző Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója helyezett el személyesen kiválasztott emléktárgyakat.


Dél-keleti kapu


Tarlós István beszédében az elődök érdemeit méltatva a Budapestet jelentős fővárossá tevő egykori Közmunkák Tanácsát idézte, amely testület szerint a várostervezés az a művészet, amely várost alapoz meg illő tekintettel a lakosok egészségére és kényelmére, az ipar és a kereskedelem boldogulására és az épületek szépségére. A főpolgármester elmondta, hogy a városfejlesztőkkel szembeni elvárások mára nem sokat változtak. Pestszentlőrinc-Pestszentimre, a főváros dél-keleti kapuja, a XVIII. kerület fontos része Budapest városfejlesztési terveinek.
– A Lőrinci Sportcsarnok évtizedek óta egyik jelképe és ünnepelt otthona is volt a kerületi sportéletnek. Az 1977-ben átadott, sokoldalúan kihasznált csarnok műszaki állapota leromlott, időszerű volt egy komoly felújítás kezdeményezése, ami gyakorlatilag új építmény létesítéseként kezelhető – hangsúlyozta Tarlós István.


Ezren a lelátón


A XVIII. kerületi Önkormányzat és a helyi kézilabdacsapat vezetése két évvel ezelőtt indította el a sportcsarnok fejlesztésének és bővítésének előkészítését, amit a városrész mellett a főváros is támogat. A 2008-ban kiírt sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként az alapkőletételt követően elkezdődhetnek az érdemi építő munkálatok.
– Az új Budapest Airport Aréna akár ezer látogatót is képes lesz majd befogadni és a fejlesztések révén lehetővé válik, hogy az épületben a sportrendezvényeken kívül minőségi környezetet igénylő egyéb eseményeket is szervezhessenek. A tervek szerint a jelenlegi 2862 négyzetméternyi beépített terület helyén két szinten összesen több, mint 4700 négyzetméter netto alapterület akadálymentes lesz. Lifttel, ezer fős lelátóval, közvetítőállásokkal, multifunkcionális edzőteremmel, öltözőkkel, gyúróhelyiséggel, irodákkal, klubszobával, sportszertárakkal ellátott közösségi tér épül – tette hozzá a főpolgármester.


Szeretett helyszín


Ughy Attila a kormányzat elmúlt időszakban kidolgozott átfogó sporttámogatási rendszeréről elmondta: azzal a céllal született, hogy a hazai sportélet minősége jelentősen javuljon. Ennek elsődleges feltétele a modern sportlétesítmények építése, illetve a meglévők korszerűsítése.
– Ahogy nagyban, úgy kicsiben az önkormányzatunk városfejlesztési politikájában is évek óta prioritást élvez a sportpályák korszerűsítése, új létesítmények építése. Az elmúlt két választási ciklusban megújítottuk szabadidős parkjaink jelentős részét, sportpályáinkat, uszodáinkat, illetve a hozzájuk tartozó kiszolgáló infrastruktúrát. Most pedig egy olyan sportcsarnokot sikerül a XXI. századi kor követelményei szerint átépíteni, amely évtizedek óta jelképe és ünnepelt otthona a kerületi sportéletnek – hangsúlyozta Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.
Ughy Attila hozzátette: azt szeretnék, ha az új életét Budapest Airport Sportaréna néven megkezdő létesítmény Budapest egyik legnépszerűbb sport- és rendezvénycsarnokaként funkcionálna a jövőben, és az élsport, a különböző közösségi események mellett szeretett helyszíne lenne az iskolai és az utánpótlásrendezvényeknek is.


Szimbólum lesz


Jost Lammers nagy napnak nevezte a repülőteret üzemeltető cég számára is az alapkőletétel napját. A Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, hogy az aréna nagyszerű szimbóluma lesz a kerület, a főváros és a repülőtér kiváló együttműködésének. Számukra is fontos a XVIII. kerülettel ápolt jó viszony, amelynek egyik eleme, hogy a Budapest Airport a kerület legnagyobb adófizetője, s a repülőtér egyben a legnagyobb munkaadó is.

Látogatóközpont és kiállítás a régi-új csarnokról


A Budapest Airport Aréna ünnepélyes alapkőletételének eseményén bejelentették, hogy szeptember elején kiállítás nyílik a régi Lőrinci Sportcsarnok történetéről. A Szent Lőrinc sétány 2. szám alatt található Múzeumsarokban nyíló látogatóközpontban és kiállításon relikviák, kisfilmek és a csarnok különböző funkcióit megidéző játékos programok várják majd az érdeklődőket.


– Mint az jó szomszédokhoz illik, örömmel mondtunk igent Ughy Attila polgármester úr felkérésére. Az elmúlt években kialakított kiváló együttműködés garanciát jelentett számunkra, hogy egy sikeres fejlesztésben veszünk részt azzal, hogy csaknem egy milliárd forinttal támogatjuk a beruházást – tette hozzá Jost Lammers.


Az időkapszulában


Zámbó Ernő kerületi lakosként a tervezés folyamatán túli személyes élményeit is megosztotta az alapkőletétel meghívott vendégeivel. Az épület terveit készítő csapat tagja elmondta, hogy alapszabály a tervezésben, hogy a funkció, a szerkezet és a forma összhangban legyen. A szerkezet megmaradt elemei adottak, amelyeket meg kell erősíteni és bővíteni is szükséges. A multifunkcionális létesítményről a tervezés során folyamatos egyeztetés volt a leendő üzemeltetővel annak érdekében, hogy minél jobban megfeleljen az aréna az elvárásoknak. Az épület megjelenését tekintve pedig a korábbi ipari csarnok kinézetével ellentétben a kor szellemét is tükröző arculatot kap.
Az alapkőletétel helyszínén egy időkapszulát is „elástak” az utókornak a beruházásban résztvevő szervezetek képviselői, melybe Ughy Attila emléktárgyként többek között a Városkép legfrissebb számát helyezte el, Lévai István Zoltán a PLER kézilabdásai által aláírt mezt hozott magával, míg Jost Lammers a repülőtér egy darabját.