5kor képzőművészeti csoport a Stefániában

Írta:  T.L. 2019.02.13.

Öt festő, öt stílus, öt barát, immár másfél évtizede!

Öt festő, öt stílus, öt barát, immár másfél évtizede! A kerületi 5kor képzőművészeti csoport mutatkozik be e hónapban a Stefáni Palota galériájában. A három hétig nyitva tartó XV. 5kor című tárlaton az öt pestszentlőrinci-pestszentimrei alkotónak több mint fél száz művét láthatják az érdeklődők.

P1160748

Február 6-án megtelt az impozáns Stefánia Palota az 5kor képzőművészeti csoport jubileumi kiállításának megnyitójára, amelyre neves grafikusok is eljöttek. Feledy Balázs művészettörténész nem először méltatta a kiállító művészeinket külön-külön, de így együtt is, tehát jól ismeri Árvay Zoltát, Bakos Tamást, Bodnár Imrét, Magyar Józsefet és a régóta betegeskedő korelnököt Huller Ágostont, aki ritkán mozdul ki kispesti otthonából, de a 15. ünnepi bemutatkozásra eljött.

-Ezeken a képeken öt stílus látható, öt baráttól, három generációtól – mutatott körbe Feledy Balázs művészeti író, majd részletesen elemezte az alkotók munkásságát és legjellemzőbb műveiket, kiemelve, hogy manapság ritka ez efféle alkotói közösség. – Számomra nagyon rokonszenves, hogy másfél évtizedig együtt tud maradni a kis csoport, ráadásul úgy, hogy öt különböző alkatú, stílusú végzettségű és világnézetű művészről van szó, de egy közös van bennük: a maximális szakmai igényesség! Megítélésem szerint, az 5kor művészeti csoportot nem az egyhangúság, hanem éppen ez a sokféleség tartja össze és a barátság a művészetkedvelők legnagyobb örömére. A következő évtizedekre is igen eredményes és nívós alkotói munkát kívánok, hogy a „gyümölcsöket” még sokáig élvezhessük – zárta le mondandóját a művészettörténész.

Ténfergők, Úton, Olvadás, Horizontok, Ábránd, Suttogó, Mesél az éjszaka, Béke és csend – csak néhány kép címe, melyet február 27-ig láthatunk a Stefáni Palota galériájában.