Bemutatkozik a legnagyobb önkormányzati cég

Írta:  2014.09.16.
Alacskai családokat vártak vasárnap a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szolgáltatásait interaktív formában bemutató rendezvényre, amely egy sorozat nyitányául szolgált.

Idén elmaradt a nyár, ráadásul az ősz sem kárpótol bennünket. A nagy esőzések dacára is sikeres lett a Városgazda Alacska úti lakótelepen múlt vasárnap megrendezett bemutatkozó programsorozatának első állomása, köszönhetően a szervezők elszántságának, akik a mostoha időjárás ellenére sem akarták lefújni a családok számára meghirdetett változatos programot. Az egyik sátor védelmében egészségügyi mérésekre várták az érdeklődőket Az egyik kisebbik sátor védelmében egészségügyi méréseken lehetett részt venni. Ughy Attilának éppen a vérnyomását ellenőrizték a kezdés utáni első órában. A mérés után a polgármester készséggel adott felvilágosítást arra a kérdésre, mi szükség egy efféle rendezvényre.
– Megmutatjuk a kerületben élőknek, hogy milyen szervezeti egységeket, úgynevezett divíziókat működtet a Városgazda, illetve hányféle, Pestszentlőrinc és Pestszentimre életét meghatározó tevékenységet folytatnak – magyarázta.

A rossz idő ellenére jöttek a családok

Az idő előrehaladtával mind többen jöttek gyermekeikkel eltölteni a vasárnapi ebéd előtti délelőttöt. A színpadról Moha bácsi invitálta a kicsiket megannyi változatos programra:
– A nagysátorban henna és arcfestés, no meg lufihajtogatás vár rátok!
Lévai István Zoltán alpolgármesterrel a helyszín bejárása közben beszélgettünk.

– Sokan nincsenek tisztában azzal, mi mindent lehet elintézni a Városgazdánál. Ha már ennyire sok szolgáltatást nyújt az önkormányzat cége, igyekszünk azokat minél szélesebb körben megismertetni – mondta az alpolgármester, és ki is emelt néhány tevékenységi kört, amely népszerű lehet a lakosság körében a kevésbé ismertek közül, például a varrodát, az úszásoktatást, és megemlítette, hogy a kerület összes nagy közösségi rendezvényét is a Városgazda szervezi.
– Kapcsolódva az éppen aktuális csatornázáshoz: a Zrt-től meg lehet rendelni a kerítésen belüli munkálatokat – hívta fel a figyelmet Lévai István Zoltán.
A házi rákötést november 30-ig akciós áron rendelhető meg. Akár a családi rendezvények egyikén, az ügyfélszolgálat sátrában. S ha már sátrak, lássuk, mi minden fogadta az érdeklődőket az Alacskán.

Gyerekekkel könnyebben mozdulnak ki

Az ügyfélszolgálat és a varróműhely között az úszásoktatást népszerűsítő sátor dacolt a barátságtalan időjárással. A színpaddal szemben a már említett egészségügyi méréseket végezték, míg a színpad tőszomszédságában antikvár könyveket kínáltak, darabját 300 forintért.
– Itt olcsón megveheti mindenki a kötelező olvasmányokat! – harsogta Moha bácsi.
A könyves stand a legnagyobb, a gyermeksátor oldalában húzódott meg. Itt a Városgazda főbb tevékenységei jelentek meg kicsiben: a gyermekek kertészeti, magasépítési, varrodai és csatornázási feladatok végrehajtásával, menetlevéllel és Városgazda igazolvánnyal kezükben teljesíthették a nyolc állomásos játékot, amelynek végén különféle ajándékokkal távozhattak. Volt itt ezen kívül még kézműves foglalkozás, lufihajtogató bohóc és csillámtetoválás is, mind természetesen ingyenesen.
Banyár Lászlóval, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával a sátor bejáratánál beszélgettünk.

– Mivel nagy kerület a miénk, egy-egy kitelepüléssel csak a környékbelieket érjük el, ezért szervezünk többállomásos családi programsorozatot. Célunk, hogy a Városgazda és a kerületben élő polgárok közelebb kerüljenek egymáshoz, a turné mottója is ez: „Passzolunk egymáshoz!”
– Miért családi programban gondolkodtak? – kérdeztem.
– Gyerekekkel az emberek könnyebben mozdulnak ki otthonról a hétvégén.

Közkedvenc a sziréna

Ha már családi program, a gyerekek mellett az apukák is élvezettel nézegették a felvonultatott gépeket, járműveket. A Városgazda számos munkagéppel érkezett, amelyet mind ki is próbálhattak a kilátogatók. Nagy kedvencek voltak a Rendőrség és a Tűzoltóság járművei, illetve azok szirénája.
– Bármit lehet – szólt a gyerekekhez az egyik tűzoltó. – Vannak sisakok, kesztyűk, bátran próbáljátok fel!

A kezdeti elfogódottság múltán már nem nagyon kellett biztatni senkit, és kisvártatva a gázálarcok is előkerültek. Igazi csodaként élték meg a kicsik, amikor beülhettek a piros kocsiba, megfoghatták a kormányt, és nyomhatták a szirénát. Nyomták is becsülettel! Szirénázásban nem maradhatott el a tűzoltóautó mellett parkoló rendőrmotor és rendőrautó sem. Ők is társultak az alkalmi kórushoz.