Alakítsuk együtt kedvenc parkunkat!

Írta:  2014.09.01.
A Fővárosi Önkormányzat által kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton 2013 szeptemberében támogatást nyert a Kossuth tér megújításának koncepciója. A projekt, amely a fejlesztések mellett számos közösségfejlesztő rendezvényt tartalmaz, idén ősszel kezdődik meg.
A mai Kossuth teret – az 1910-ben még piacnak szánt területen – az 1929 februárjában az akkori község vezetősége által meghirdetett tervpályázaton nyertes Rerrich Béla építész tervei alapján alakították ki. A teret északi, nyugati és keleti irányból közvetlenül vagy közvetve elsősorban intézmények épületei övezik. Így az Új Tündérkert étterem, a Sztehlo Gábor gimnázium, az evangélikus és a református templom, a Thököly út mentén a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Lőrinci Sportcsarnok, a Szabó Ervin Könyvtár, a Zsebők Zoltán Szakrendelő délről pedig a kerület egyik főütőerét képező Üllői út határolja.

Megszűnik a sziget

A tér jelenleg ünnepi rendezvények helyszíne, az iskolába menő vagy hazatartó fiatalok találkozóhelye. A környéken élők sétáló- és pihenőhelye, de futók és biciklizők is használják.
Ami a mostani állapotát illeti, a Kossuth tér négy utca által határolt közterület. A cél az, hogy megszűnjön a tér szigetszerű léte és egy élő, használható térkapcsolatokkal rendelkező, a XXI. századi követelményeknek megfelelő városi park jöjjön létre. A megújuló térnek kapcsolódnia kell a szomszédos intézményekhez (iskola és egyházi intézmények), azok életéhez.

A lakosság is beleszólt

A tér fejlesztésére 2011-ben országos szabadtér-építészeti ötletpályázatot írtak ki, és a nyertes terv alapján dolgozták ki a fővárosi TÉR¬¬_KÖZ pályázatra beadott koncepciót. A lakosságtól és a helyi intézményektől begyűjtött vélemények alapján mára a tervet többször átdolgozták. A tervezők által készített koncepciót a helyi származású grafikusművész, Kondor Béla egyik grafikája ihlette, a tér egyedi berendezésében visszaköszönnek annak elemei.

Kellemesebb sétálni

A fejlesztés keretében első ütemben a park Üllői út felőli része – a hősi emlékmű és környezete – újul meg. A nehezen járható gyöngykavics burkolat helyett a sétautak szilárd burkolatot kapnak, a többszintű növényállomány megújul, a park szabad terei – a hely szellemét megőrizve – minőségi megújuláson mennek át. A park északi oldalán rendezik az intézmények előtti teresedéseket. Automata öntözőhálózatot is kialakítanak, és a parkhoz tartozó funkciókat kiszolgáló pavilonépületet emelnek. Az épületben a szabadtéri eseményekhez, a színpadhoz kapcsolódó raktárhelyiséget alakítanak ki, s nyilvános illemhely, kávézó és közösségi galéria is helyet kap itt. A galériában a környékbeli iskolák diákjainak alkotásait mutatják be.
A projekt keretében közösségfejlesztő programokat tartanak, többek között a lakosság bevonásával műhelybeszélgetést szerveznek a fabútorokról, fűszerkerteket hoznak létre az iskolák számára.
A fejlesztés során 2014 őszétől 2015 tavaszáig számos más rendezvényt is tartanak.