A Havanna postája

Írta:  2014.08.31.
Az első lakásokat 1978-ban adták át a Havanna-lakótelepen. Építettek óvodát, bölcsődét, iskolát, orvosi rendelőt, közértet, művelődési házat, de postát, azt nem. Ezen az áldatlan helyzeten kíván javítani az önkormányzat.
Az első lakásokat 1978-ban adták át a Havanna-lakótelepen. Építettek óvodát, bölcsődét, iskolát, orvosi rendelőt, közértet, művelődési házat, de postát, azt nem. Ezen az áldatlan helyzeten kíván javítani az önkormányzat. Már kiválasztották az épületet, ahol nemsokára feladhatják leveleiket, csekkjeiket az itt élők.

„Postát a Havannának” – így nevezték a szervezők azt a 2009-es aláírásgyűjtést, amelyhez csaknem kétezer helyi lakos csatlakozott.
– Az előző önkormányzati ciklusban minduntalan arra hivatkoztak, hogy képtelenek zöldágra vergődni a Magyar Postával, ezért nem nyílt postahivatal a Havannán – emlékeztet Kiss Róbert önkormányzati képviselő.
Így levelével mindenkinek el kell baktatnia a szomszédos Szent Lőrinc-lakótelepre vagy az Üllői úti „nagypostára”.

Idős embereknek is megfelelő

– Sok idős ember él a Havannán, akik számára ez megterhelő. Most végre pont kerülhet a posta ügyére – mondja Havasi Zoltán, a testületi, ügyrendi és koordinációs bizottság tagja, miközben megállunk a kiszemelt épület mellett.

Havanna-történelem

Az 1976-os ötödik ötéves terv legfontosabb célkitűzése a munkáskerületek gyorsabb fejlesztése volt. Ennek nyomán indult el a Fővárosi Tanács központi beruházással megvalósított rekonstrukciója, amelynek során eltüntették az úgynevezett Állami lakótelepet. Ezt a telepet 1921-ben építette a kormányzat, hogy tető legyen a trianoni döntés miatt elcsatolt területekről ide menekülő magyarok feje fölött. Az ötmilliárd forintos beruházás, a 6020 lakásos Havanna-lakótelep építése 1977-ben kezdődött el, és 1985-re fejeződött be.
 

A hely ideális, hiszen a lakótelep központjában található. Jelenleg diszkontáruház üzemel itt.
– Már megállapodtunk az önkormányzattal: százhúsz négyzetmétert leválaszthatunk a háromszázból a posta részére, úgy hogy a bolt is megmarad – világosít fel Havasi Zoltán.

Sikeres tárgyalások

Négy éve tartanak a tárgyalások a Magyar Postával, amelynek képviselői úgy vélték, a Szent Lőrinc-telepi egységük megfelelően szolgálja ki a Havannán élőket is – márpedig ők másként gondolták. A sikeres önkormányzati tárgyalásoknak köszönhetően végre belátható közelségbe került az, amit az egykori aláírásgyűjtők el akartak elérni.
– A postai szolgáltatás alapszolgáltatás, amely mindenképpen megillet egy 16 ezres közösséget – hangsúlyozza Kiss Róbert, majd hozzáteszi: e közösséget zömében idősek alkotják, akik számára megerőltető a hosszú gyaloglás vagy utazás. Gondoljunk bele, zord időjárás esetén milyen komoly balesetveszélyt jelent számukra a csúszós járda.