Hiteltámogatás a társasházaknak

Írta:  2014.09.03.
Egy új támogatási formát szavazott meg a kerületi társasházak számára a képviselő-testület az augusztus 28-i ülésén. Döntés született két új műfüves iskolai futballpálya építéséről és a Nyúlcipő alapítvány támogatásáról is.
A lakásrendelet módosításának köszönhetően az önkormányzati támogatás egy újabb formájához juthatnak hozzá azok a kerületi társasházak, amelyek felújításra vállalkoznak. Erről az utolsó, augusztus 28-i ülésén döntött a képviselő-testület. Ez a grémium a helyhatósági választásokig már nem ül össze, a legközelebbi hasonló esemény az újonnan választott képviselők alakuló ülése lesz.

Társasházak támogatása

Az önkormányzat korábban is minden lehetőséget megragadott arra, hogy hozzájáruljon a kerületi társasházak felújításához: ezt vissza nem térítendő támogatással vagy visszatérítendő kamatmentes kölcsönnel tehette meg. Előbbi – az augusztus 28-ig érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében – csak abban az esetben volt lehetséges, ha az adott társasház részt vett állami szerv által kiírt pályázaton, és maradéktalanul megfelelt az abban előírt feltételeknek.

A társasházak azonban keresik a pályázaton kívüli lehetőségeket is, hiszen előfordulhat hogy a felújítás annyira halaszthatatlan, hogy nem tudják megvárni a kiírást, vagy a tulajdonosok elegendő anyagi fedezettel rendelkeznek ahhoz, hogy más finanszírozási formát válasszanak. Ilyen például a hitel. A társasházak képviselői az elmúlt években többször jelezték, hogy a tulajdonosoknak sokat segítene, ha az önkormányzat támogatást tudna nyújtani a hitelek visszafizetéséhez, mert azokat így könnyebb volna törleszteni. A most elfogadott rendeletmódosítás lehetővé teszi, hogy az önkormányzat – legfeljebb a beruházás bruttó értékének 25 százalékával – hozzájáruljon ilyen módon a tervezett költségekhez, tehát egy új út nyílt meg a vállalkozó kedvű közösségek előtt.

Költözik a Nyúlcipő

Hiánypótló feladatot lát el a Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítvány: nem csupán a kerületben, hanem az egész dél-pesti térségben, sőt egyre inkább a főváros távolabbi területein is azokat a 2 hónapos és 18 éves kor közötti gyerekeket, fiatalokat segíti a felzárkózásban komplex mozgásos fejlesztéssel, akik valamilyen fejlődési zavarral, problémával, lemaradással küzdenek. Az alapítvány emellett foglalkozik balesetet szenvedett, stroke-on átesett, sclerosis multiplexes vagy Parkinson-kóros felnőttekkel is.
A Nyúlcipő tevékenységének sikerét mutatja, hogy fennállásának mintegy hat éve alatt úgy megnőtt a gondozottak száma, hogy többször is nagyobb helyre kellett költözni. A XVIII. kerületi önkormányzat már korábban is segítette az alapítvány munkáját azzal, hogy térítésmentesen adott a használatába ingatlant, ám a civil szakmai szervezet mára a Lakatos-lakótelepen berendezett helyiségeket is kinőtte, így újabb költözésre van szükség.
– Egy ízben már segítettünk. Tekintettel az alapítvány hiánypótló munkájára, kérem a képviselő-testületet, hogy támogassa az előterjesztést – mondta Kucsák László alpolgármester az ülésen.
A testület döntése alapján a Nyúlcipő Alapítvány öt évre kapta meg egy Sina Simon sétányon található ingatant.

Két új futballpálya

Műfüves futballpályát kap két kerületi iskola. Az önkormányzat már korábban bekapcsolódott a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázati rendszerébe, amely lehetővé teszi, hogy a kerületben olyan műfüves pályák épüljenek, amelyek elsősorban a diákok iskolai sportolási lehetőségeit bővítik, illetve minden korosztálynak szabadidős mozgási lehetőséget kínálnak. Két újabb nyertes pályázatnak és az intézményfenntartók beleegyezésének köszönhetően hamarosan a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola és a Szenczi Molnár Albert Református Iskola területén is műfüves pálya épül.