Milyen játszótér legyen a Havannán?

Írta:  2014.08.28.
Kővár szükség idején - ez a neve az új lakossági információs szolgáltató irodának a Havanna-lakótelepen.
Szendviccsel, üdítővel, tombolával, arcfestéssel vártak mindenkit a Kővár Lakossági Információs és Szolgáltató Iroda új ügyfélszolgálatának átadóján augusztus utolsó hetében a Havanna utca 50. számú ház földszintjén. A „Kővár szükség idején” programot 2013. november 1-jén indította útjára a Jövő Ifjúságáért Egyesület.

Az egyesületet 2010-ben jegyeztették be az alapítói elsősorban azzal a céllal, hogy segítsenek a fiataloknak a sportban, az egészséges életmódban, a környezettudatos magatartásban, és felhívják a figyelmüket a drog veszélyeire. Az elnyert támogatásokból olyan rendezvényeket, eseményeket szerveztek, mint például a Péterhalmi-erdő takarítása, ajándékgyűjtés a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek vagy a Mikulás-akció.
– Legsikeresebbek a gombfocitornáink – mondja Lukács László, az egyesület elnöke, miközben ellenőrzi, megfelelően működik-e a hangosítóberendezés, hisz kisvártatva kezdődik az iroda megnyitója.
Ígéri, találkozhatunk majd az egyesület munkatársaival a Szeptemberi Kóstolón és a Havanna-napokon is.
A Jövő Ifjúságáért Egyesület 2013 végén bővítette a tevékenységi körét. Így emlékszik erre az egyesület elnöke:
– Az ifjúság rendkívül szűk célcsoport, ezért nyitottunk a Havanna-lakótelepen élők egésze felé. Mindenféle ellenszolgáltatás nélkül ajánljuk fel nekik a segítségünket.
Hogy milyen ügyekben, azt már Szili-Darók Ildikó projektmenedzser sorolja:
– Segítünk önéletrajzot írni, munkát keresni, ingyen internetezési lehetőséget kínálunk, szociális, kulturális információkat adunk, programokat ajánlunk, szabadidős elfoglaltságokat szervezünk, de ha éppen lakatost keres valaki a környéken, velünk azt is könnyebben találhat…
László felénk jártában megjegyzi:
– Már lakás után is érdeklődtek nálunk. Egy nénikét világosítottunk fel, hogy kiírt az önkormányzat egy szociális lakáspályázatot.
– Ilyen esetekben, ha az illető igényli, akár mindenben segítünk: beszerezzük, kitöltjük, leadjuk a szükséges papírokat – teszi hozzá Ildikó.
A következő lépés az egyesület közhasznúvá válása. Ezután fogadhatnak fiatalokat önkéntes munkára, amely önkéntes munkából 2012 óta ötven óra kötelező minden középiskolás diák számára. Addig is egy önkormányzati pályázaton elnyert összegből októberben drogprevenciós fórumot indítanak, amelynek vendégelőadója dr. Zacher Gábor toxikológus lesz.
Beszélgetésünk alatt benépesül a ház előtti terecske. Zömében gyerekekkel, akik már lelkesen töltik ki a totót, mert tudják, Havanna-tallér lesz a jutalmuk, amely pénz ma itt a hivatalos fizetőeszköz. Ezzel fizethetnek az arcfestésért, az ugrálóvárért, a szendvicsért.
A legizgalmasabbnak Ildikó mégis azt tartja, hogy a gyerekek elmondhatják, milyen játszóteret szeretnének a Havannára.
– Kettőmillió forintunk van a felépítésére. Ma fog kiderülni, hogy inkább a kicsikre vagy a nagyobbakra gondoljunk.
– Nem kevés ez a pénz? – vetem közbe.
Ildikó megnyugtat:
– Öt-hat fajátékot lehet ebből felállítani.
A Havanna utca 50. alatti irodát december 31-ig használhatják a Jövő Ifjúságáért Egyesület munkatársai. Akkor véget ér a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) támogatása, egyúttal befejeződik az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közös finanszírozása.