Önkéntes adventi takarítás

Írta:  B.Z. 2018.12.10.

Civil kezdeményezés nyomán takarította ki advent előtt mintegy húsz vállalkozó szellemű helyi lakos a XVIII. kerületi Szemeretelep és Ganztelep utcáit.


Karácsony és húsvét előtt az ember szükségét érzi, hogy maga körül a szokásosnál is inkább rendet tegyen, ami valami belülről fakadó késztetés. Így érzett a szemeretelepiek egy csoportja is, akik közül Romhányi Hajnalka megkereste a körzet önkormányzati képviselőjét azzal az ötlettel, hogy nem várva valaki másra, gyűjtsék össze advent előtt az utcákban az összes szemetet.
Kőszegi János képviselő örömmel fogadta a kezdeményezést, bár mint elmondta, maga sem hitte igazán, hogy sokan jelentkeznek majd a felhívásra, mert sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal sűrűbbem találkozni szemetet, cigarettacsikket lazán eldobó emberekkel, mint az ezekért lehajoló önkéntes szemétszedőkkel. Aztán láss csodát, mintegy huszan elmentek a megadott helyszínekre és végül 33 teli zsák szemetet szedtek össze.
Részben azért vállalkoztak a szemétszedésre, mert adventhez közeledvén úgy gondolták, hogy ilyenkor ne csak a lelküket tisztítsák meg, hanem a környezetüket is, másfelől pedig azért, mert talán ilyen kezdeményezéssel lehet legtöbbet tenni annak érdekében, hogy mindenkiben felmerüljön az igény környezetük tisztán tartására.

szemere1

szemere2


Meghirdették az akciót a közösségi hálón és a terület minden postaládájába elhelyezett szórólapon is, de a kezdeti jelentkezések alapján még nem látszott a felhívás sikere. Aztán a november 24-ei szombaton mintegy huszan mentek el a Vilmos Endre Sporttelepre és a Ganztelepi Barcika térre a reggeli a találkozó helyszínére, amely megfelelő létszámnak bizonyult a feladathoz.
Az utcák első ránézésre nem látszottak különösen szennyezettnek, végül mégis elég sok szemét összejött a 9-től délig tartó három óra alatt. Szemetes zsákokat és kesztyűket az önkormányzat adott az önkénteseknek a munkához. A résztvevők Szemeretelep valamennyi utcáját végig járták, Ganztelepen pedig a forgalmasabb helyszíneket. Egyedül a Béke tér volt az a helyszín, ahol nem lehetett az összes szemetet összegyűjteni, részben annak mennyisége, részben a balesetveszély miatt.
A sporttelep területéről végül a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. munkatársai vitték el az összeszedett szemetet a rendeltetési helyére. Az akció viszonylagos sikerét tapasztalva a résztvevők eldöntötték, hogy tavasszal, megismétlik a szemétszedést.