Ami szavakkal el nem mondható

Írta:  2018.11.22.

Először adták át a logopédiai elismerést.


Logopédiai konferenciát szerveztek a kerületi logopédusok november 20-án a Kondor Bála Közösségi Házban, ahol idén első alkalommal átadták a most létrehozott szakmai kitüntetést, a Vassné dr. Kovács Emőke Díjat.
„Ami szavakkal el nem mondható” – művészettel az átmenetek segítése gyermekkorban címmel rendezték meg november 20-án a Kondor Béla Közösségi Házban azt a logopédiai konferenciát, amelyet 2006-tól rendszeresen szervez a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. Kerületi Tagintézménye logopédiai csoportja. Karayné Pavalacs Zsuzsanna, a tagintézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket, a meghívott előadókat és a konferencia támogatóit.
Galgóczy Zoltán köszöntőjében méltatta a több mint tíz éves konferenciát, amelyet szükségesnek és magas színvonalúnak nevezett. Emlékeztetett egy napokkal korábbi kerületi konferenciára, amelynek a mottóje az volt, hogy „Jó itt gyereknek lenni”. Nem túlzás ez a mondat, mert – mint hozzátette – a XVIII. kerület bölcsődéi, óvodái, iskolái jól felszereltek és komfortosak.

VAA 4847 copy
Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a konferenciával egy napon tartja az ENSZ a Gyermekjogok világnapját, ami kapcsolódik ahhoz, hogy a gyermekeink helyesen, szépen megtanuljanak beszélni, amiben a logopédusoknak sokszor kulcsszerepe van. A XVIII. kerületi tagintézmény logopédusai évente ezerötszáz gyermeket szűrnek meg azért, hogy csökkenjen a beszédfogyatékkal, beszédhibával élő gyermekeink száma, amiért köszönet illeti őket.
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. Kerületi Tagintézményének idei logopédiai konferenciája az Őszi Pedagógiai Napok kiemelt rendezvényeként valósult meg, amelyen neves szakmai előadók beszéltek többek között a művészetterápiáról, a gyermekkönyvekről és a gyermeklélekről, a drámapedagógiáról és a természet, valamint a képzőművészet szerepéről, a mozgás- és táncterápiáról, illetve Például Varró Dániel költő műfordító jóvoltából a korszerű mondókák szerepéről.
Első alkalommal adták át a kerületi logopédiai alapellátásban dolgozók a Vassné dr. Kovács Emőke Díjat, amelyet a logopédus generációkat útjára bocsátó professzor asszonyról neveztek el. Az elismerést idén egy tapasztalt szakember és egy fiatal kapta meg. Elsőként Ácsné Gergely Katalin vehette át a díjat, amelyről a kitüntetett úgy nyilatkozott, hogy az nem csak a személyének szól, hanem a kerületben évtizedek óta folytatott lelkes, lelkiismeretes logopédiai munkának. Szintén Vassné dr. Kovács Emőke Díjban részesült Borsai-Major Gabriella, aki 2009-ben kezdte el a XVIII. kerületben logopédusi munkáját.