Összetett program az idősekért

Írta:  2014.07.31.
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat tartottak a kerületben élő hatvan év felettieknek július első három hetében.

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat tartottak a kerületben élő hatvan év felettieknek július első három hetében. A Pestszentlőrinci, a Havanna-lakótelepen működő és a Pestszentimrei Termelői Piacon bárki megmérethette vércukor és, koleszterin szintjét, vérnyomását, testsúlyát, valamint testtömegét.

Szerdánként és szombatonként a Pestszentlőrinci Piacon a Pestszentlőrinc - Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Non-Profit Kiemelten Közhasznú Kft. munkatársai, szombatonként mindhárom helyszínen, a szentimrei piacon a Vöröskerszt, a Havannán pedig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet dolgozói várták a szép korúakat.

Mindenkit levélben értesítettek

– A kerület minden nyugdíjasának küldtünk levelet, amelyben értesítettük az ingyenes egészségügyi mérés lehetőségeiről, helyszíneiről és időpontjairól – mondja dr. Holové Zsolt a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Iroda irodavezetője.

Mivel a nyugdíjasok között a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribbak, ezért a Pestszentlőrinci Piacon kardiológus szakemberek várták az idős embereket. A megjelent mintegy 1500 szép korú a vizsgálatokon kívül, szükség esetén, írásos javaslatot kapott, hová, milyen szakorvoshoz forduljon. E mellett - tekintettel a kánikulai időszakra - mindenkit szóróanyaggal láttak el, mire figyeljenek a hőségben, illetve jelentkezhettek az ősszel induló, négy éve sikeres, !nyugdíjas akadémia ötödik szemeszterére. A Zsigmond Király Főiskola és az önkormányzat által szervezett akadémiai tájékoztató mellé műzli szelet is járt az idős embereknek.

Rendszeres egészségügyi felügyelet

A kerületben közel 24.000 hatvan év feletti él. Az, hogy nem tömegesen jelentek meg a szűrővizsgálaton mutatja: többségük rendszeresen igénybe veszi az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat, valamint rendelkezik speciális otthoni eszközökkel, mint például vérnyomás-, vagy a vércukorszint mérő.

Az öregedés az élet elkerülhetetlen része, értelmezhető biológiai folyamatok összességeként, amelyre mint betegségre gondolunk. A szervezet, elhasználódása miatt, ténylegesen hoz magával betegségeket. Testsúly csökkenése, vagy növekedése szinte mindenkinél tapasztalható. Ezzel együtt változik a test víz- és zsírtartalma. A folyadékháztartás könnyen felborul idős korban. Hamarabb bekövetkezik a kiszáradás, ami igen veszélyes a szívinfarktus és az agyvérzés szempontjából. Mivel csökken a szervezet ellenálló képessége kisebb fertőzések válhatnak végzetessé. A csontritkulás miatt hallatlanul megnő az esések kockázata. Általános tünet az érelmeszesedés, ezáltal nő a vérnyomás, gyakoribbá válnak a szívvel kapcsolatos problémák. Változik az agy működése is, ami mentális zavarok formájában jelentkezik: romlik a memória, csökken a válaszadás sebessége. Egészséges életmóddal az öregedéssel összefüggő változások mértéke lassítható.

– Zömében olyan értékek mérését kérték, amelyeket otthon nem lehet elvégezni. Legtöbben koleszterinszintjükre és testtömeg indexükre voltak kíváncsiak – világosít fel Holové Zsolt.
Az egészségügyi szűrés a 2010-ben indított szép korúakkal foglalkozó önkormányzati program része.
– Programunk nem kizárólag a testi egészséggel foglalkozik. A szellemi frissességet karban tartó nyugdíjas akadémia előadásai és tanfolyamai mellett, anyagiakkal is segítjük a szép korúakat. Minden ünnep előtt, az alkalomhoz illő csomaggal kedveskedünk nekik; ősszel pedig 15-20 kiló krumplival igyekszünk támogatni egész éves szükségletüket – fogalmaz Ughy Attila polgármester.