Ha nyár, akkor irány a Balaton!

Írta:  2014.07.29.
A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány idén is szervezett alkotótábort a nagy családban élő, hátrányos szociális helyzetű kerületi gyermekeknek. A helyszín ezúttal a festői szépségű Balatonfenyves egyik korszerűen felszerelt vízparti táborhelye volt.
A XVIII. kerületi diákok, ahogy megérkeztek a táborba, szinte azonnal fürödni indultak a Balatonba, a strandolást követően pedig vidám tábornyitó estet töltöttek el a körösfői gyerekekkel és pedagógusaikkal. A következő napokban sem unatkozhatott senki, mert többek között kézműves foglalkozás, sport, kirándulás, pecázás szerepelt a programban. Házhoz ment a Szegedi Miniszínház, a musical show keretében pedig egy ezerfős partisátorban retrokoncerten vehettek részt a fiatalok. Nem maradt ki az esti programok közül a táborok igazi hangulatát megadó tábortűz és szalonnasütés sem.
Diráné Huszár Gertrúd táborvezető, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára elmondta, hogy kerületszerte egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvényeik iránt. Igen népszerűek a gyerekek körében az alkotóműhely-foglalkozások, a nyári tábor iránt pedig akkora az érdeklődés, hogy idén már két turnust szerveztek a Balatonnál.
 Közös táborozás
– A jövő nyáron szeretnénk szponzori segítséget is igénybe venni, hogy több turnust tudjunk indítani, mert a táborra jelentkezők magas létszáma indokolná ezt – hangsúlyozta a titkár. – A Nagycsaládosok Szent Lőrinc Egyesülete segít nekünk abban, hogy valóban a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek jussanak táborozási lehetőséghez. Örömmel tölt el, hogy rendszeresen kapunk köszönőlevelet a szülőktől, nagyszülőktől és a kerületi pedagógusoktól. Az alapítvány együttműködik a kerületi diákönkormányzattal, amely erre az időszakra szervezte a nemzetközi tábort Balatonfenyvesre.
Többen először látták a Balatont
A körösfői Kós Károly Általános Iskola igazgatója, Antal István is elkísérte diákjait a balatonfenyvesi táborba.
– Lassan négy éve, hogy tanulóink festői környezetben üdülhetnek a Balaton partján – mondta az igazgató. – A diákjaink egy része még soha nem látta a Balatont, többen Magyarországon sem jártak.
– A XVIII. kerületi és a körösfői gyerekek hamar megbarátkoztak egymással a közös programokon – vette át a szót Péntek Éva pedagógus. – Nagyon jók voltak a kézügyességet, türelmet igénylő kézműves foglalkozások. Tanulóink sokféle új alapanyaggal találkoztak, és eddig ismeretlen kézműves technikákat sajátíthattak el. Kellemesek voltak a programok, ugyanakkor felejthetetlen (rém)élmény marad az éjszakai őrjáratozás a folyosón, hogy a túlpörgött kamaszok szobáit zajtalanítsuk. Hazautazásunk előtt a szervezők szendvicseket készítettek, és a táborozás alatt festett pólókat, táblákat, gyöngyös karkötőket megkaptuk ajándékba. Szeretnénk majd mi is hasonlóan élménydús pillanatokkal megörvendeztetni a hozzánk ellátogató testvérvárosi diákokat, pedagógusokat.
Tábori élmények
– Második alkalommal vettem részt a táborban, először Balatonakaliban, most pedig itt, Balatonfenyvesen – mondta Péntek Kicső-Virág VI. osztályos körösfői diák. – Nagyon tetszett a szállás, de még jobban a társaság, akikkel együtt lehettem. Esténként „kivertük a biztosítékot” a felügyelőinknél, ami izgi volt.
– Nem először vettem részt a táborozásban, így nagyon örülök, hogy ebben az évben is meghívtak a Balatonra – folytatta Kovács Márk V. osztályos körösfői tanuló. – Nagyon jó volt az ellátás, a „kaja”, a társaság, és sok új barátot szereztem.
– Gyermekeim, Fruzsina, Tamara, Kristóf nevében szeretném megköszönni a táborozási lehetőséget – fogalmazott Bellusz Magdolna. – Nagyon jól érezték magukat, annak ellenére, hogy az időjárás nem mindig volt kedvező. Amikor hazajöttek, sokat meséltek a táborról, és boldogan mutatták meg az általuk festett pólókat.
– Patrik és Bence élménybeszámolót tartott itthon, így hallottunk a pecázásról éppúgy, mint a kézművességről vagy a közös játékokról, a sütögetésről, a színházi programról – mondta Sásdiné T. Mónika. – Köszönet illeti a szervezőket a családias légkör megteremtéséért és a remek programokért. A gyerekeim jövőre is szeretnének részt venni a táborozáson.
– Azért tetszett a tábor, mert színes volt a program, és mindegyik nagyon lefoglalt. Többek között lehetett horgászni, fürdeni, kézműveskedni, kirándultunk, sportoltunk, finom ételeket ettünk, édességeket készítettünk, és fagylaltoztunk is – mesélte Makai Nikolett, a Sztehlo iskola V. osztályos diákja.
 

A XVIII. kerületi és a körösfői testvérvárosból érkező diákok az önkormányzat támogatásával évek óta együtt táboroznak a Balatonnál. A gyerekek mindig remekül érzik magukat, és alig várják a következő nyarat, hogy újra együtt tölthessenek el egy hetet az alkotótáborban.