Virágokra és fákra is pályázott a lakó

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.11.13.

Gömbkőrist ültettek Erzsébettelepen.

 

Nem a szokásos módon ültették el november 12-én az Erzsébettelepen a kertészek az „Ültess fát a kerületnek!” pályázat egyik nyertese háza előtt a három gömbkőrist, hanem ebben Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester segített nekik.
Idén már több száz fát ültettek ki annak a pályázatnak a keretében, amely alapján a kerületben élők a házuk előtti utcafront zöldítésére facsemetét igényelhetnek a helyhatóságtól. Egy ilyen pályázat nyerteséhez kísértük el a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. kertészeti szakembereit. Általában ők ültetik el a nyertes pályázók útmutatása alapján a megadott helyszínre a fákat, ám ezúttal Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester segített a faültetésben.

 

Szép példányok


Trungel Zoltánné, a Kond utca 27. számú ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy ő már áprilisban pályázott a fákra az önkormányzatnál, amikor a virágpályázatát is benyújtotta. Tavasszal gyönyörű, egészséges növényeket kapott, a Napvirág még most is virít a három ládájában, de egyébként az egész terasz virágokkal ékes. A fák ügyében jelezték már korábban, hogy őszi ültetés lesz, teszi hozzá a lakó.

VAA 2860 copy
– Amikor kijöttek a kertészek bejelölni a fa helyét, akkor mondták, hogy gömbkőrist hoznak majd, s amint látom, szép, egészséges példányokkal érkeztek. Ápolni magam fogom, de a kertészek használati utasításként elmondták, hogy mennyit kell locsolni és mikor. Az ültetéskor mellé teszik a locsolócsövet, amin keresztül majd öntözni kell, de egyelőre hagyom pihenni, mert az ültetéskor jól megöntözték – mondta el Trungel Zoltánné.
A pályázaton nyertes lakó hozzátette, hogy a kerítése mentén a füvet maguk ápolják és szépen le szokták nyírni a családjával, amire reményei szerint így talán nem állnak rá majd az autók sem.

 

Mindenki pályázhat


A házak előtti utcafront zöldebbé tételére minden évben pályázatot ír ki az önkormányzat, melynek keretében a nyertes pályázók facsemetét igényelhetnek. A pályázaton valamennyi kerületi lakó részt vehet, nem kell mást tennie, mint kitölteni és beküldeni az adatlapot, ami az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a környezetvédelmi csoport munkatársainál szerezhető be, illetve letölthető interneten is. Az igénylőnek vállalnia kell, hogy a kapott facsemetét szakszerűen ápolja. Annak esetleges eltűnéséről, károsodásáról haladéktalanul értesíti a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási és műszaki irodájának környezetvédelmi csoportját.

 

Az igénylő gondozza


Az „Ültess fát a kerületnek!” akcióban csak lombhullató díszfára lehet pályázni. A kiültetés során a lehetséges fafajok meghatározásánál figyelembe kell venni az utca szélességét, a meglévő közművezetéket, a telepítésre kerülő fák lombkorona méretét, magasságát. A fákat az önkormányzat kiülteti, de a fák gondozása, ápolása az igénylő feladata.
Az egységes fasorok kialakítása érdekében az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy minden utcaszakaszra a benyújtott pályázatok alapján egyetlen fafaj (fasor) telepítését támogatja. A pályázat elbírálásánál előnyben részesítik a teljes utcaszakaszra illetve lakótelepek esetében a háztömb előtti teljes területre benyújtott pályázatokat.