Krúdy-dombormű a Zilában

Írta:  T.L. 2018.10.29.

Méltó módon állított emléket névadójának a Krúdy-kör: emléktáblát avatott a Zilában.

Krúdy Gyula születésének 140. évfordulója alkalmából tartotta meg foglalkozását október 18-án a nagy íróról elnevezett irodalmi kör a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában, ahol felavatták a Krúdy-domborművet.

Az emlékesten kiállítás is nyílt a Krúdy-Kör tagjainak festményeiből, a legtöbb alkotót az író élete és munkássága ihletett meg. Az amatőr művészek képei alatt prózában és versben is megidézték irodalmunk jeles képviselőjének gondolatait.

P1510095

-Örömmel tettük fel ezeket a képeket, amelyek névadónkra emlékeznek és örömmel hallgattunk részleteket gazdag munkásságából – mondta a házigazda Ujvári Ferenc, majd Kanizsa József a kör titkára invitálta a jelenlévőket a cukrászda emeleti galériájából a földszintre, ahol az egyik sarokban leleplezték Krúdy Gyula domborművét, a kerületben élő Zsolnai Mihály faragó népi iparművész munkáját.

-Most ünnepeljük a XX. század magyar irodalmának egyik legjelesebb képviselője születésének 140. évfordulóját és éppen 95 éve, 1913-ban járt itt a lövöldében Krúdy Gyula egy rangos versenyen, ennek apropóján kértük meg ifj. Zila Lászlót, hogy készíttesse el az író portréját, így született meg ez a kitűnő alkotás, amely emléket állít névadónknak – mondta Kanizsa József.

-Van még egy apropója – vette át a szót a Zila Kávéház üzletvezetője, ifj. Zila László -, éppen egy évtizede adunk helyet a Krúdy-körnek, és elmondhatom, hogy sikeres tíz évet töltöttünk együtt, s remélem, még sokáig így lesz. Nagy örömünkre mindig más művész díszíti galériánk falát és tartalmas irodalmi estéket tartanak itt a művészet barátai. Felkérésünkre pedig ezzel a szép domborművel gazdagodott kávéházunk, fogadják szeretettel – s leleplezte az alkotást. A művész, Zsolnai Mihály elmondta, a Krúdy portré egy hét alatt készült el hársfából és tölgy pácot kapott.

Ezentúl a kávézók és süteményfogyasztók naponta „találkozhatnak” Krúdy Gyulával.