A nagycsaládosok tüntették ki az önkormányzatot

Írta:  bp18 2018.10.20.

Családbarát önkormányzat díjat kapott Pestszentlőrinc-Pestszentimre.

A XVIII. kerület az elsők között kapta meg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete megújult Családbarát önkormányzat díját, amelyet Ughy Attila polgármester és Szarvas Attila alpolgármester vett át október 19-én az Országházban.

VAA 7091 copy

VAA 6973 copy


Ünnepélyes keretek között, a Parlament Vadásztermében adták át október 19-én a megújult Családbarát Önkormányzat 2018 Díjat. Idén 30 település vezetője, képviselője vehette át az elismerést, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2006-ban hirdetett meg először, majd tíz év után szüneteltették az elismerés odaítélését. Idén, a Családok évében pedig külföldi példák alapján, valamint az önkormányzatok bevonásával megújítva indították útjára ismét a kezdeményezést.


Generációk együtt


– Abban az esetben családbarát egy ország vagy egy település, ha több generáció békés, egymást támogató együttélését teszi lehetővé, és nem egymás ellen játssza ki a generációkat, hanem együttműködésre sarkallja őket – mondta Novák Katalin.
A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a NOE Családbarát önkormányzat díjának átadóján az Országházban elmondta: ha egy önkormányzat megkapja a családbarát elismerést, akkor elvárható, hogy valóban családbarát módon szervezze a település életét, ezt a szempontot érvényesítse a döntéshozatalban, például infrastrukturális fejlesztések, valamint oktatási és gazdasági területen is.


Európai hálózat


A díjat három kategóriában – budapesti önkormányzatok, 5000 fő alatti és 5000 fő feletti lélekszámú települések – 44 pályázóból 30 önkormányzatnak ítélték oda – mondta el Kardosné Gyurkó Katalin. A díjazott önkormányzatok részvételével létrehozzák a családbarát önkormányzatok magyarországi hálózatát, valamint arra is lehetőséget adnak, hogy a települések bekapcsolódjanak a családbarát önkormányzatok európai hálózatába – tette hozzá a NOE elnöke.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre mellett Családbarát önkormányzat díjat kapott Budapesten a II., a III., a IV., az V., a VIII., a XIII., a XVI. és a XVIII. kerületi önkormányzat. Az 5000 fő alatti települések közül Alsózsolcát, Csopakot, Geszterédet, Kásádot, Mórahalmot és Újkígyóst díjazták, az 5000 fő feletti települések közül pedig Ajka, Békéscsaba, Budaörs, Csömör, Debrecen, Eger, Hajdúnánás, Kecskemét, Makó, Nagykovácsi, Nyíregyháza, Orosháza, Ózd, Paks, Szekszárd és Szolnok kapta meg az elismerést.


Értéknek tekintik


A díjazott önkormányzatok családbarát intézkedései között szerepelt például a nem kötelező oltások díjmentes biztosítása a gyermekeknek, sport- és kulturális családi programok szervezése, az újszülöttek után járó anyagi támogatás, a rezsihátralékkal vagy adóssággal küzdő családok segítése, tanulmányi ösztöndíj biztosítása, család- és a karrierközpont fenntartása vagy a fiatalok munkahelyteremtésének támogatása is.
Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár köszöntőjében arról szólt, hogy az elmúlt időszakban a nagycsalád pozitív fogalmommá vált Magyarországon, a magyar önkormányzati rendszerben dolgozóknak pedig jól felfogott érdekük a családok támogatása, de ezen túl erkölcsi alapon is értéknek tekintik a családokat.
Az eseményen előadást tartott Luciano Malfer, az olasz Agenzia per la Famiglia vezérigazgatója is, aki a Trento tartományban már 10 éve sikeresen működő családbarát kezdeményezésekről számolt be.