Megújul a művészeti egyesület

Írta:  B.Z. 2018.06.21.

A megújuló XVIII. kerületi Művészeti Egyesületnek Itt és most címen nyílt kiállítása június 14-én a Kondor Béla Közösségi Házban.


A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Itt és most című kiállítására harmincöt kerületi művész hozta el az alkotásait a közösségi házba. A három hétig megtekinthető tárlat megnyitóján Galgóczy Zoltán mondott köszöntőt. Az alpolgármester örömét fejezte ki azért, hogy a kerületben ilyen sok képzőművész él, akik ráadásul aktívak is.

VSZ 1777 copy
A kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészettörténész a beszédében csaknem valamennyi művész alkotásairól szólt néhány szót. Emellett felelevenítette emlékeit az 1995-ben induló egyesület múltjáról, az abban szerepet játszó nagy nevekről, akiknek jelentős szerepe volt abban, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre alkotói ebben a szerveződésben megkísérelték az együtt gondolkodást.
A budapesti kerületek többségében működnek hasonló egyesületek, amelyek jól szervezettek, és kiváló szakmai munkát végeznek. Ezek az egyesületek jellemzően a külső kerületekben segítik a művészek munkáját, de találni jó példákat a belvárosban is. Nagyon fontos feladatuk, hogy képviseljék a helyi alkotók érdekeit.

VSZ 1767 copy
– Az itteni csoportosulás jelenleg az újjászületés időszakát éli, ami a vezetésben bekövetkezett váltásban is megmutatkozik azzal, hogy Buczkó Imre, Frömmel Gyula és Garamvölgyi Béla új szempontok és új koncepció alapján próbál életet lehelni az egyesületbe – mondta Feledy Balázs.
A művészettörténész fontos szociológiai körülménynek nevezte, hogy az egyesület tagságának csaknem fele női alkotó, ami ritkaságszámba megy, annak ellenére, hogy a hazai művészeti képzésben is növekszik a nők részvételi aránya. Feledy Balázs végezetül felhívta az egyesület vezetőinek figyelmét arra, hogy milyen fontos az elhunyt kerületi művészek emlékének ápolása, mert –mint mondta – az alapítók emlékét ki más őrizhetné, mint a szakmai utódaik.
A július 6-ig látható kiállítás megnyitóján Tóth Róbert Károly zongoraművész működött közre.

VSZ 1769 copy