Lelkesedésért, szorgalomért elismerés

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.04.

Átadták a Nyugdíjas Akadémia záruló szemeszterének okleveleit.

A Nyugdíjas Akadémia előadás- és tanfolyamsorozata ezúttal is sikeres volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy számos résztvevő több oklevelet is átvehetett Ughy Attila polgármestertől április 29-én a polgármesteri hivatal tanácstermében.

VAA 6402 copy

A Nyugdíjas Akadémia sokkal többet nyújt annál is, hogy új ismereteket ad a szépkorúaknak, akik hasznosan tölthetik itt a szabad idejüket. Az embereknek az iskolában, munkahelyen kialakult kapcsolatai 50–60 éves korukra megkopnak vagy megszűnnek a távolság, illetve a különböző élethelyzetek miatt, ezért nagyon sok idős ember magányossá válik. Az akadémia egy új kapcsolati hálót is jelent a nyugdíjasoknak.
A Zsigmond Király Egyetem és a XVIII. kerületi önkormányzat évek óta tartó közös szeniorképzése rendkívül népszerű, nagy az érdeklődés a különféle tanfolyamok iránt. Most két szinten volt orosz-, haladó szinten olasz-, öt szinten angolnyelv-oktatás. Népszerű volt a geopolitika, a Magyarország története a dokumentumfilmek tükrében című sorozat, a művészet-, vallás- és sporttörténet is. Kell egy kis áramszünet címmel játékokat, önismereti gyakorlatokat, fejtörőket tartottak, továbbá ki lehetett próbálni a jobb agyféltekés rajzolást is.
Az előadásokon is minden alkalommal zsúfolásig megtelt a tanácsterem, nemegyszer még a pótszékezés sem segített, többen a termen kívül, az aulából hallgatták az előadást.
– Nemcsak az előadások voltak telt házasak, hanem a tanfolyamokra is nagy számban jelentkeztek. Az időskorúak szívesen vesznek részt a szeniorképzésben, mert, amint azt a felmérésünk is mutatja, érdeklik őket a témakörök. Miközben bővülnek az ismereteik, az agytorna frissen tartja az elméjüket is – mutatott rá Port Tivadarné, a XVIII. kerületi Nyugdíjas Akadémia koordinátora. – Sokan nem egy, hanem több kurzuson is részt vettek, sőt miután az egyes tanfolyamok majdnem azonos időben voltak, belehallgattak a másik előadásba is.

Ingyenes szeniorképzés


Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának jóvoltából az 50 évnél idősebb kerületi lakosok ingyenesen vehetnek részt a Nyugdíjas Akadémia programjain.


A tizedik félév még nem zárult le teljesen, mert a Magyarország története a dokumentumfilmek tükrében, valamint az angol 4-es és 5-ös szintű tanfolyam még zajlik.
– Tekintettel arra, hogy nagy volt az igény a számítógép-kezelésre, haladva a korral, táblagép-kezelési oktatást szerveztünk, amelynek a TUD18 Képzéskoordinációs Iroda ad otthont – tette hozzá Port Tivadarné. – Április közepén kezdő és haladó tanfolyam is indult. Az oktató személyre szabottan segíti a tananyag megértését és ezáltal a haladást a tanulásban. A nagy érdeklődésre tekintettel május 9-én indul a következő turnus, szintén kezdő és haladó szinten.

VAA 6386 copy
A tizedik szemeszter utolsó előadása előtt Ughy Attila polgármester kiosztotta az okleveleket azoknak, akik rendszeresen részt vettek az előadásokon, illetve a tanfolyamokon. A polgármester összesen 514 oklevelet adott át a nyugdíjasoknak, akik közül 383-an a tanfolyamok, 131-en az előadások aktív hallgatói voltak.