Jövőre is tartják az ütemet

Írta:  Puskás Attila 2016.12.27.

Eredményesen folytatódott a kerületi járdaprogram 2016-ban.

Az önkormányzat évről évre kiemelt beruházásként foglalkozik a járdafelújítással. Idén csaknem 15 kilométer járdafelület újult vagy épült meg. Ezzel sikerült tartani a tavalyi ütemet, amikor ugyanilyen hosszban készültek el járdák. A program jövőre is folytatódik, a tervek szerint legalább az ideivel egyező nagyságú járdafelület újul meg.

VAA 5070 copy

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint november végéig 11 kilométer járdaszakasz már elkészült, és további 2100 méteren dolgoztak ebben az időszakban. Az év végéig ezen felül egy kilométer az előirányzott penzum, és a tervek szerint december közepéig ezzel is elkészülnek az útépítők.

Pozitív visszajelzések

– A hajrához érkezett az idei járdaprogram, és időben be tudjuk fejezni, amit erre az évre vállaltunk – nyilatkozta Lévai István Zoltán alpolgármester. – A célunk az, hogy tartsuk ezt az ütemet, és jövőre legalább az ideivel megegyező mértékben újítsunk fel járdákat. Természetesen a költségvetés függvényében tudunk előrelépni ezen a téren is, és növelni az évi 15-16 kilométeres teljesítményt.

A biztonságos közlekedésért


Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának célja az, hogy a 2015-től 2019-ig tartó és mintegy 2 milliárd forintba kerülő járdaprogram végén a kerület minden részében biztonságosabb és kényelmesebb legyen a gyalogos közlekedés, és hogy sehol se legyen az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasz.

 

 

Az alpolgármester hozzátette, hogy a felújítási munkálatok során az önkormányzat figyelembe veszi a Városgazda Baross utcai ügyfélszolgálatára vagy a kerület önkormányzati képviselőihez érkező lakossági bejelentéseket is.

– Ezenkívül a saját szakmai elképzeléseink is irányadók, folyamatosan felmérjük, hol érdemes, illetve szükséges építeni. A visszajelzések alapján a lakosság körében pozitív a járdaprogram megítélése, azzal együtt, hogy ez bizonyos ideig kellemetlenséggel jár. Éppen ezért ismételten köszönjük a kerületben élők türelmét és megértését, amivel a munkálatokhoz viszonyulnak.

Előtérben a kertvárosok

A legtöbb járdaépítésre, illetve -javításra a kerület kertvárosi részein van szükség. Tóth Kálmán a járdaprogramról szólva arra is kitért, hogy több, a közelmúltban befejeződött útépítés is jelentősen segítette a közlekedést.

VAA 5013 copy

– Ilyen forgalomsegítő beruházás volt a Petőfi utcában lefektetett új burkolat, a Gilice téren kialakított párhuzamos közlekedési rend vagy éppen a Baross utcánál megépített körforgalom – mondta az önkormányzati képviselő. – A járdaépítés a körzetemben is a tervek szerint haladt. Pluszként említhetem, hogy a XVIII. kerület részt vesz a Budapest Dialog elnevezésű projektben, amelynek keretében a lakosok egy online felületen oszthatják meg a városfejlesztési javaslataikat. A program segítségével valósul meg még az év végig a Wlassics Gyula utca 87/B és 75/A közötti szakaszon 50 méter járda.

Pestszentimrén is számos olyan utca van, ahol csak az egyik oldalon fut járda. Bauer Ferenc önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kiemelten foglalkoznak ezekben az utcákban a járdaépítéssel.

– A körzetemben a legtöbb ilyen utca a Nemes és a Szálfa utca között található. A 2010-es évet megelőzően ezen a területen szinte semmi nem épült, éppen ezért a járdaprogramban a körzet érintett szakaszainak 70-80 százaléka itt található. Az általam képviselt kerületrészben két éve 800, tavaly 1200, idén 1800 méter járdaszakasz készült el. A rövid távú célom az, hogy az utcák egyik oldalán jó minőségű járda legyen. A második lépésben, három éven belül, szeretném elérni, hogy minden olyan utcában legyen járda, ahol jelenleg nincs.