×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1002

Az Aeropark is velünk ünnepelt

Írta:  2016.09.15.

Három napig tartott a csoda – vadételek és szelíd mulatság a Bókay-kertben.

– Hogy vagytok? Melegetek van? – kérdezte a Szeptemberi Kóstoló főnapján, vagyis szombaton kora délután a Nagyszínpadon LL Junior. Volt rá oka, hiszen a nap nemcsak a színpadot perzselte, hanem az előtte lévő füves területet is. Igaz, ez a szép számban gyülekező nézősereget nemigen zavarta, a legkülönbözőbb korú Junior-rajongók hallgatták kitartóan a forróságban is energikus produkciót bemutató kedvencüket.

VAA 0251 copy

Repülés helyben

Miközben szombaton a három színpadon dübörögtek a programok, más látnivaló is bőven akadt. Az idei fesztivál középpontjában két témakör állt. Az egyik a vadétel volt, a rendezők ugyanis a hagyományoknak megfelelően egy újabb kategóriát hirdettek meg a főzőversenyre, a versenyzők egy része tehát vadból főzött.

Avató és szülinap az Aeroparkban

 

Az aprócska Máté az Aeropark bejáratától indulva nem tudta és nem is akarta elrejteni izgalmát, kitárt karral, a repülőgépek zaját utánozva landolt a repüléstörténeti kiállítás belső „leszállópályáján”. Édesapja emlékeztette őt: „Nagyapád is hetvenéves, mint a Malév. Akkor most együtt ünnepeljük meg őket!”

A meghívottak, a felnőtt látogatók szemében nosztalgikus könnycseppek csillogtak, de az egykori malévosok nagy találkozását kísérő kacagásos múltidézés jellemzőbb volt. Akkor és ott az egy négyzetméterre jutó exkapitányok száma elérte az ötöt. Az ünnepség helyszínéhez közeledve Somogyvári József egykori Il–18-as pilóta a malévos munkatársak legendás barátságáról mesélt, szerényen megjegyezve, hogy ő maga is a napokban töltötte be a hetvenet.
Tizenegyet ütött az óra. A Malév 70 rendezvény keretében Ughy Attila polgármester a Budapest Airport Zrt. és a kerületünkben bejegyzett Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) vezetőivel együtt kétszer is „avatott”. Elsőként azt az An–2-es kisgépet, amely korábban az Üllői úti gyorsétterem előtt vált ismertté. Új malévos színnel és kedves feladattal bővítve, azaz játszótérként szolgálja a gyerekeket. Az avatóünnepség másik főszereplője az a repüléstörténeti kiállítás volt, amelyet az Il–18-as fedélzetén rendeztek be. A folyamatosan telt házas bemutató a Tomory Lajos Múzeum szakértő munkáját dicséri. Ughy Attila a köszöntőmondataiban kiemelte:
– Mi, XVIII. kerületiek, érezzük a reptérhez legközelebb állóknak magunkat, így a relikviák megőrzésének, ápolásának és közkincsé tételének hálás feladatát is elvégeztük, reményeink szerint a gyermekek és a felnőttek nagy örömére.
Ikarusz tanult a legendából, és a földön maradt... Az egykor a Malév szolgálatában is álló Ikarusz buszok hősiesen szállították a nagyszámú vendégsereget az V. kerületi Deák Ferenc tértől, illetve a mi Bókay-kertünktől az Aeroparkig, beiktatva a vecsési Market Central megállót.
És ha már Máté izgalmával és a látogatók nosztalgiájával indítottuk a tudósítást, zárjuk is hasonlóan. Az Alacskai úti lakótelepen élő Nagy Zsolt és családja kiváló példának tűnik mindkét fogalomra. A 11 hónapos Botond azt sem tudta, hova nézzen, nagyobbacska testvére, Dorka mindenre kíváncsi volt. Anyukájuk, Renáta abban a gyorsétteremben dolgozott, amely előtt az An–2-es állt, így hát izgalmas és egyben nosztalgikus volt a viszontlátás. Zsolt apuka egyszerűen fogalmazott:
– Innen ellátogatunk a Bókay-kertbe, ahol belekóstolunk az izgalmas és részben nosztalgikus programokba.
Gönczöl András

 

A másik tematika a repülés volt. Ebben az évben az Aeropark is bekapcsolódott a kóstoló programsorozatába (lásd keretes írásunkat), a fesztivál ideje alatt különbuszok szállították az érdeklődőket a kiállítóhelyre a Belvárosból és a XVIII. kerületből egyaránt. A pestszentlőrinci és pestszentimrei kirándulók ráadásul jelentős kedvezménnyel látogathatták a parkot ezen a napon, és ebben a kerületben, amelyik ezer szállal kapcsolódik a magyar polgári repüléshez, sokan éltek is a lehetőséggel.

VAA 0494 copy

Mindeközben a Bókay-kertben is várták repüléstörténeti látványosságok a fesztiválozókat: egy éven belül két régi repülőgépet helyeztek el a kertben, amelyeket az ilyen rendezvények alkalmával belülről is megnézhetnek az érdeklődők.

Gyerekterep

A szombati nap záróeseménye a Beatrice együttes koncertje volt. Telitalálat volt a szervezők részéről, hiszen Nagy Feró és csapata nem csupán a Szeptemberi Kóstolón tűnt már fel, sőt nemcsak az azóta már bezárt Téglagyári Megálló koncertpódiumának visszatérő vendégeként ismert az itteni közönség számára. A csapat évtizedek óta kedvelt sztár a XVIII. kerületben, nem csoda hát, ha ezúttal is dugig megtelt a Nagyszínpad előtti terület. A Fesztiválszínpadon eközben a dallamos jazzt kedvelők a műfaj kiemelkedő képviselőjének, a Hot Jazz Bandnek a muzsikáját hallgathatták.

VAA 0215 copy
Minden évben sokan várják a vasárnapi zárónapot. Egyrészt azért, mert ilyenkor gyermekcsapatok mérik össze a tudásukat a főzőversenyen, másrészt azért, mert a programok is elsősorban a fiataloknak, a családoknak szólnak. A Városgazda Utánpótlás Akadémia, amely a fesztivál napjai alatt többször tartott bemutatót és toborzót, vasárnap délelőtt különösen nagy erőkkel vonult fel. Kitartó munkájuk eredményeképpen a megalakulás óta eltelt több mint egy évben gyorsan növekedett az igazolt tagok száma, és ezen a napon is sokan akarták kipróbálni a labdajátékokat vagy a küzdősportokat.

VAA 0065 copy
A családi programok között nagy sikere volt a 100 Folk Celsius koncertjének. Ők két éve is vendégei voltak a kóstolónak – visszavárta őket a közönség. A hagyományőrző bemutatók és egy kis partizene után végül a Pannonia Allstars Orchestra koncertjével zárult az eseménysorozat: ők több klasszikus rockszámot játszottak az ekkor már nem annyira ifjú közönségnek.

VAA 0519 copy