Környezetbarát irodaház

Írta:  Puskás Attila 2016.07.14.

Új, környezetbarát irodaházat adtak át.

Új, környezetbarát megoldásokat alkalmaztak annak az energiatakarékos irodaháznak a tervezésekor és építésekor, amelyet július 8-án adtak át az autókölcsönzéssel foglalkozó Mercur Rent a Car Kft. – Hertz Franchisee pestszentlőrinci telephelyén, a Mednyánszky utcában.
Amint azt Pápay Balázs építészmérnök, vezető tervező elmondta, az épület különlegessége a felhasznált környezetbarát anyagokon kívül az is, hogy a számítógépes modellezés segítségével a tervrajz minden egyes részletéről háromdimenziós metszet készült, ami megkönnyítette a kivitelezést. A ház gyakorlatilag kétszer épült fel: virtuálisan és a valóságban is.

4. zöldház VSZ 4863 copy
Ughy Attila polgármester kiemelte, hogy a kerületben ez az első olyan irodaépület, amelyik ezzel a tervezési, építési technikával készült, és megkapta a zöld ház minősítést.
– Mindez azért fontos, mert mintául szolgálhat későbbi irodaépületek tervezésekor. Maga az építési technika nem fog egyik pillanatról a másikra elterjedni, ezért kellenek olyan úttörő vállalkozások, amelyek vállalják a kezdeti nehézségeket és a később megtérülő komoly anyagi áldozatot. Mindez példát mutat a jövőben épületet tervező vállalkozások, beruházások számára, hogy lehet így is gondolkodni.
A cég egyik tulajdonosa, Kozák József elmondta, hogy az autókölcsönző elkötelezett a környezetbarát fejlesztések iránt, amit az új irodaházon kívül az is bizonyít, hogy a kínálatukban szereplő autók úgynevezett zöld flottát alkotnak, azaz mindegyiknek rendkívül alacsony a károsanyag-kibocsátása.