Lelki feltöltődés a zene erejével

Írta:  Csernai Mariann 2016.01.11.

Elmaradhatatlan operarészleteket, film- és tánczenét felvonultató hangversennyel köszöntötte az újévet január 8-án a Dohnányi Ernő Zeneiskola.

Elmaradhatatlan operarészleteket, film- és tánczenét felvonultató hangversennyel köszöntötte az újévet január 8-án a Dohnányi Ernő Zeneiskola. A rendezvény 14. alkalommal kínált felhőtlen kikapcsolódást.

doh1

– Új év, új lehetőségek, célkitűzések és fogadalmak. Lehetőség arra, hogy megszabaduljunk a külsőségektől, megerősödjünk és elkezdjünk belülről építkezni. Kívánom, hogy az élmény, amit ez a hangverseny ad nekünk legyen lelkünk vértje a mindennapok során és emléke sokáig feltöltsön minket energiával – mondta hangverseny előtti köszöntőjében Ughy Attila polgármester.

doh2

A Dohnányi Ernő Zeneiskola újévi hangversenye kerületünk mondhatni legrangosabb zenei eseménye. Az immár 14 éve megrendezésre kerülő komolyzenei koncert, azonban csak a nevében komoly, a pezsgő repertoár valójában vidám kikapcsolódást és kellemes felüdülést hoz a zord januári munkanapok kezdetén bármely zenei műfaj kedvelőinek. Az idei hangverseny bár szerkezetében és tematikájában követte az eddigieket, mégis számos újdonsággal lepte meg a közönséget.

Újévi újdonságok

– A hagyományokat megőriztük, de minden évben törekszünk arra, hogy új színt vigyünk a hangversenybe – mondta Bán Réka, az iskola igazgatója. – Ehhez a változatossághoz idén nemcsak vendégszereplőink járultak hozzá, hanem különleges zenei megoldásokkal is fűszereztük a koncertet. Megszólaltattunk többek között egy olyan darabot, ahol egy írógép játszotta a szólót, de volt olyan is, amikor a zene dinamizmusát a hegedűvonók ütemes kopogása hangsúlyozta.

Magyaros virtus

Különleges vendégként a zeneiskola kórusa és zenekara mellett színpadra állt a Vörösmarty Vegyes- és Leánykar, valamint a Vörösmarty Családi Kórus, akik a Kállai kettős elnevezésű táncballada népdalait énekelték. Ebben működtek közre a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai is, akik a tavalyi sikeres együttműködés után, örömmel csatlakoztak a több száz éves ballada civódó, mulatozó előadásához.

doh3
A hangversenyen azonban szólistákból sem volt hiány, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas és Liszt Ferenc díjas hegedűművész visszatérő vendégként lépett színpadra, míg új fellépőként Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató győztese kápráztatta el a közönséget klarinét játékával.

A siker programozott

Az esemény az ígéretekhez hűen remek műsorral és derűs hangulattal szolgált, nem csoda hát, hogy a lelkes vendégek már az első felvonás végén is vastapssal követelték a ráadást a zenészektől. Összegezvén talán a bécsiekhez hasonlóan most már mi is bátran kijelenthetjük – nincs újév a dohnányi újévi hangversenye nélkül.