Miben segíthetünk? - 15 éves az Imrei Polgárőr Csoport

Írta:  2011.02.10.
A polgárőrök alkotják a legnagyobb létszámú civil szervezetet az országban. Aktív tagjainak a száma több mint 70 ezer főt számlál, az imrei csoport 15 évvel ezelőtt alakult meg. Ez alatt az idő alatt akadályoztak már meg betörést, és találtak meg eltűnt gyermeket is.

Alakítsunk önvédelmi csoportot – mondta tíz elszánt ember 1995-ben, melyből nem sokkal később megszületett az Imrei Polgárőr Csoport. Az alapító tagok majd mindegyike korábban valamilyen bűncselekmény áldozatai voltak, vagy felháborította őket a környezetükbe történt bűncselekmény
A kiszolgáltatottságból lett elegük, úgy döntöttek, tenni akarnak a biztonságuk érdekében.
 
Figyelünk rátok
 
– Rengeteget számít, hogy rendszeresen járőrözünk Pestszentimre területén – mondja Vada Gábor, az Imrei Polgárőr Csoport titkára. – Aki bűncselekményt akar elkövetni vagy rosszban sántikál és észreveszi, hogy figyelik, pontosan tudja, jobb lesz tovább állni. Az ilyen személyek lehetőleg kerülik, hogy szemtanú legyen.
 
Gyanús elemek az éjszakában
 
A 2006-os polgárőrségről szóló törvény pontosan szabályozza, hogy közfeladatot ellátó személyként mit tehetnek.
– Ezért van egy jelszavunk, megkérdezzük: „Miben segíthetünk?”. Ha úgy ítéljük meg nincs szükség rendőrségi közbelépésre, akkor megpróbáljuk elmondani, hogy mit lehet és mit nem. Ha ez nem tűnik lehetségesnek, akkor kapcsolatba lépünk a kerületi rendőrséggel.
Talán az egyik legnagyobb sikerünk, amikor néhány évvel ezelőtt egy éjszaka is nyitva tartó üzlet eladóját támadták meg pénzt követelve. A bejelentést követően néhány utcára a helyszíntől a járőrünk észlelte az elkövetőket, és a rendőrjárőr megérkezéséig visszatartotta őket. Ha a közüzemi szolgáltatók működésében rendellenességet tapasztalunk, (közvilágítás, víz, gáz, csatorna) akkor számunkra természetes, hogy felvesszük a kapcsolatot a diszpécserrel. Rendszeresen ellenőrizzük a környező erdőket is.
 
Ingyen a lakosságért
 
Kezdetben mindent saját erőből finanszíroztak.
– Már 1998 óta részesedünk a kerületi önkormányzat által létrehozott Közbiztonsági Közalapítványi támogatásból, 2001-től pedig minden évben pályázatot írnak ki a polgárőr csoportok számára, így nyerünk valamennyi összeget, amiből a működésünket tudjuk biztosítani. Ebből lehet formaruhánk, finanszírozzuk az üzemanyagot a gépkocsi javítási költségeit és egyéb kiadásainkat. Néhány évvel ezelőtt támogatásokból egy Suzuki járőr kocsit is sikerült vásárolni – mondja Vada Gábor.
 

Hívhatók a polgárőrök
Ahhoz, hogy egy polgárőr csoport jól működjön, elengedhetetlen a lakosság segítsége.
– Ha valaki bármi gyanúsat, rendelleneset esetleg fenyegetőt érzékel, a lakókörnyezetében azonnal jelentheti nekünk. Minket a 30 621 0191-es telefonszámon bármikor el lehet érni – nyomatékosítja Vada Gábor.