Kerületi segítség a munkanélkülieknek

Írta:  2011.02.10.
A közfoglalkoztatás rendszere teljesen átalakult az idei évben, új helyzet elé állítva ezzel az önkormányzatokat, és így a kerületben érintett munkanélkülieket is. Változik a munkaidő és a foglalkoztatási arány is.
 
A kormány döntése alapján a korábbi Út a munkához elnevezésű programot a Nemzeti Közfoglalkozatási Program váltja fel, a változások célja, hogy minél több munkanélküli kerüljön be a rendszerbe, ahol minimális juttatásért ugyan, de dolgozhat. A régi rendszerrel az volt a legfőbb probléma, hogy nem motiválta az embereket arra, hogy visszakerüljenek a rendes foglalkoztatásba, a közmunkát állandó munkának tekintették.
Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat nagyon fontosnak tartja a közfoglalkoztatást, mivel segíteni kell a munkanélkülieket, a kerületben élők közül sokan nem rendelkeznek állandó munkaviszonnyal, amíg ez megoldódik, addig a közmunka átmenetileg jó megoldás lehet számunkra.
 
Talajvíz kezelés közmunkában
 
A XVIII. Kerület Városüzemeltetés Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, Péntek Tamásnak konkrét elképzelései vannak a foglalkoztatással kapcsolatban
– Az új szabályozás alapján értékteremtő munkát szeretnénk kínálni az embereknek, úgymint zöldhulladék-kezelés vagy kaszálás, gallyazás, komposztálás, amelyet eddig alvállalkozók végeztek a kerületben. Pestszentimre egy mélyebben fekvő terület, így ott állandó probléma a talajvíz, ennek kezelésére is szeretnénk felállítani egy csapatot, hogy kiépíthessünk egy komplex védelmi rendszert – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.
 
Többen kevesebbet
 
Tavaly az egész XVIII. kerületben 150-170 ember dolgozott teljes munkaidőben, idén ez úgy változik, hogy 226 főt négy órában tudnak alkalmazni minimum kettő, maximum négy hónapon keresztül. További 16 fő dolgozhat csak teljes 6-8 órás állásban.
– Álláspontom szerint a reformok végrehajtása indokolt volt, mert a tavalyi év azt bizonyította a rendszer rosszul működik, ugyanis az itt dolgozók 75 százaléka csak ebből élt meg, képtelen volt visszatérni a munka „valódi” világába. A kevesebb pénz és a kevesebb munkaidő jobban fogja tudatosítani az emberekben, hogy ez csak egy átmeneti állapot. Az új modell előnye, hogy több munkanélkülit tudunk foglalkoztatni, ahol kevés juttatásért ugyan, de tudnak dolgozni, vagyis reggel fel kell kelni, van célja a napnak, így átmenetileg sem esnek ki a normális napi rutinból – mondta el Péntek Tamás.
 
Közvetlen irányítás
Az új rendszerben a foglalkoztató az önkormányzat, annak közfeladatot ellátó társasága és olyan egyéb szervezetek (egyházak, civil szervezetek) lehetnek, melyek az önkormányzattal külön megállapodást kötöttek. Ez azért jó, mert megvalósul a közvetlen irányítás a tényleges foglalkoztató részéről, kiküszöbölve a közmunka szervezőt.