Hiába van lámpa, ha nem működik...

Írta:  2011.01.25.
Újabb tragédia történt január 9-én az Eke utca és a Nagykőrösi úti vasúti kereszteződésében. Egy Suzuki éppen akkor hajtott a sínekre, amikor a vonat jött. Az átjáróban ugyan már 2 éve elkészült a biztonságot növelő fénysorompó, ám a közlekedési hatóság azóta sem engedélyezte az forgalomba helyezést.

A mostani balesetben egy ember életét vesztette, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. A vonat maga alá gyűrte a személyautót, a tűzoltók a roncsok közül szabadították ki az egyik utast. A vonaton utazók közül senki nem sérült meg.
Ez egy nagyon szomorú baleset, hiszen 2009-ben már elkészült az átjáróban a lámpa, mégsem működik - tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester. - Az Eke utcai vasúti átjáró biztosító berendezését a MÁV majdnem 2 éve telepítette. Az akkori forgalombehelyezésre a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az úttörvény alapján, abban az esetben adott volna hozzájárulást, amennyiben a Nagykőrösi úton megépül a menekítő felület, azaz megépülnek a kanyarodó sávok. Ezt a MÁV Zrt-nek kellett volna finanszíroznia. Enélkül balesetveszélyesebb lenne a kereszteződés, mert az autósok hamis biztonságban éreznék magukat, a szabad jelzésen nyugodtan áthaladva, menekítő sáv hiányában bent ragadhatnának az átjáróban.
Az Eke utcánál nemrég Lidl-áruház épült, és a cég saját költségén megépített a szükséges menekítő sávokat. Jelenleg azonban a közúti átalakításra csak az ideiglenes forgalombahelyezési engedélyt adta ki a hatóság. A végleges engedély megadásához az NKH-nak le kell folytatnia a vasúti átjáró biztonságát vizsgáló hatósági eljárást is.
- Ebben az ügyben a napokban fogják a helyszíni szemlét összehívni. Amennyiben a hatóságnak nem lesznek kifogásai, rövid időn belül üzemelni fog a biztosító berendezés – tette hozzá az alpolgármester.