Nálunk adták be a kérelmüket a kőrösfőiek

Írta:  2011.01.25.
Az erdélyi Körösfőről 16-an érkeztek január 20-án a XVIII. kerületi városházára, hogy az anyakönyvi hivatalban beadják a magyar állampolgárság iránti kérelmüket. Ebből az alkalomból Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte Antal János körösfői polgármestert, a delegáció vezetőjét és a vele együtt érkezőket.

Ünnepi pillanatok voltak ezek! A körösfőiek népviseletbe öltözve, meghatottan várták, hogy beadhassák a XVIII. kerületben magyar állampolgárság iránti kérelmüket.
Antal János, Körösfő polgármestere elmondta: „2004-ben torokszorító érzés volt megtudni a határon túli magyarok számára kedvezményes állampolgárságot biztosító népszavazás eredményét, de most örömkönnyeket érzek. A szüleim kétszer voltak magyar állampolgárok életükben, és mégis román állampolgárként haltak meg”.

A körösfőiek a Ghymes koncerten is felléptek
A polgármester elmesélte, hogy a két település között a kapcsolat úgy kezdődött, hogy Körösfő alpolgármestere, Péntek László, aki Vasvári Pál emlékét őrzi, azzal a nemes ötlettel állt elő, hogy Budapesten is legyen egy hely, ahol méltó módon emlékezhetünk az 1848-49-es háború szabadságharcosára.

Ughy Attila, aki akkoriban fővárosi és kerületi képviselő volt, a segítségünkre sietett. Így a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben valósult meg az emlékhely. A kopjafa a Körösfőn található emlékmű mintájára készült el, melyet kétszáz éves tölgyfából faragott ki a körösfői Kovács Antal. A kopjafára Pálfy Árpád csíkszeredai szobrász készítette a bronz szobrot, amely a hőst ábrázolja.