Egymilliárd forint a hanyagság ára

Írta:  2011.01.25.
Az elmúlt év végén sokkolóan hatott, amikor kiderült, hogy a kerület teljes adósságállománya meghaladja a 10 milliárd forintot. Most újabb ügyre derült fény: az államkincstár 1 milliárd forintot követel vissza a 2009. évi normatív támogatásból, azaz az oktatási intézményeknek nyújtott normatív támogatás közel egyharmadát. Ughy Attila polgármester szerint ez is bizonyítja a korábbi városvezetés hanyag magatartását, amely évek óta tartott.

Az államkincstár felszólítása még akkor is megdöbbentő, ha várhatóan nem kell mind az 1 milliárd forintot visszafizetnie a kerületnek.
– A közoktatásban a mindenkori október 1-i statisztikai adatok alapján kérhet normatív támogatást az intézmények fenntartója illetve ezen tényadatok alapján kell elszámolnia az állam felé – tájékoztat a humánszolgáltatási iroda vezetője, Bak Ferenc. – A statisztikai adatokat az intézmények szolgáltatják, és a fenntartónak kell ellenőriznie ezek helyességét. Ez 3 esztendeje nem történt meg, ráadásul teljes káosz uralkodott a statisztika összeállítása kapcsán. Az intézmények nem kaptak megfelelő tájékoztatást, hogy miként is állítsák össze az adatokat.
 
Kozmetikázott adatok

Minderre akkora derült fény, amikor az államkincstár adatokat kért, ám ugyanarról az évről eltérő számokat kapott a kerülettől.

Átadták
– Az önkormányzat összegzés helyett generált adatokat, amelyek még néhány esetben kozmetikázottak is voltak – folytatja Bak Ferenc. - Mivel nem volt két egyforma statisztika adatszolgáltatás, ezért az államkincstár megközelítése az, hogy nem döntheti el, melyik a helyes adat, ám amíg ezt nem sikerül egyértelműen tisztázni, addig nem jár a normatív támogatás. Ezért kellene az érintett időszakra visszafizetni az 1 milliárd forintot és annak büntető kamatát. Ennyit nyilvánvalóan nem kell majd, de egyelőre pontos összeget nem lehet mondani.
 
250 milliós figyelmeztetés
 
Az biztos, hogy mindez nem előzmények nélkül következett be. Mint az irodavezetőtől megtudtuk: a 2008-as esztendő után már tavaly nyáron is 250 milliót kellett visszafizetnie az önkormányzatnak.
– Most éppen az a feladat, hogy minél kevesebb legyen ez az összeg – teszi hozzá Bak Ferenc. – A 2009. évi normatív támogatás kétharmadát a 2008-as őszi időszak statisztikája alapján számítják. Azon már nem lehet változtatni, az egy jegyzőkönyvvel lezárt ügy. A tavalyelőtti év első nyolc hónapjára 45 milliót mindenképpen vissza kell fizetni, s most éppen azon dolgozunk, hogy a fennmaradó 4 hónappal együtt a teljes összeg 100 millió alatt maradjon. Minden adatot ellenőrzünk és jegyzőkönyvezünk, hogy végre rendet tehessünk.
 
A hanyagság ára
 
Ughy Attila polgármester a legnagyobb bűnnek azt tartja, hogy a korábbi városvezetés akkor sem cselekedett, amikor az államkincstár a hibákra felhívta a figyelmet.Ez megint a hanyag, nemtörődöm magatartás következmény – bosszankodik Ughy Attila. – Figyelemre sem méltatták a felmerülő problémákat. Nem egyszeri hibáról van szó, hanem éveken keresztül nem foglalkoztak azzal, ami a feladatuk lett volna, s még akkor sem igyekeztek javítani, amikor erre felhívták a figyelmüket. Még akkor sem, amikor 250 milliót kellett visszafizetni.
Mindez azért is furcsa, mert a polgármester szerint a környező kerületekben nem fordultak elő hasonló mértékű problémák.
– Ez kifejezetten az előző helyi vezetés bűne, amelyet nekünk kell rendbe tenni. Most sok múlik azon, hogy az új irodavezető miként tudja tisztába tenni a káoszos adatokat.