„Csak nyertesek lehetünk”

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.02.08.

„Rendszerszintű változásokat élünk meg, amelyeknek a későbbiekben kiemelt jelentőségük lesz” – hangsúlyozza Ughy Attila polgármester, aki Pestszentlőrinc–Pestszentimre elmúlt időszakban elért eredményeiről és a következő évek lehetséges kitörési pontjairól beszélt lapunknak.

 

– A helyi újságnak adott évértékelő interjújában azt mondta: a XVIII. kerületben végre „helyükre kerültek a dolgok”. Mit értett ezalatt?

– Konkrétan a tavaly november 4-i nemzeti gyásznap, a Hargita téri emlékművünknél tartott megemlékezésre gondoltam, amelyen Áder János köztársasági elnök úr mondott ünnepi beszédet. A kerületben még a rendszerváltás után sem nézték jó szemmel az 1956-ról szóló nyílt és őszinte beszédet, mi viszont évről évre igyekeztünk egyre többet tenni azért, hogy méltósággal tudjuk megünnepelni a sokáig elhazudott ünnepünket. A köztársasági elnök úr megtisztelő jelenléte, az emlékművet felkereső budapestiek egyre nagyobb száma azt jelzi, hogy az ország és a főváros elismeri és támogatja az erőfeszítéseinket. Azt hiszem, ez óriási elégtétel a kerületi mártírjaink családtagjainak, mindenkinek, aki évtizedeken keresztül bízott abban, hogy az igazságok legyőzik a hazugságokat. A jó irányba fordult, fordított emlékezetpolitika mellett azonban egyéb területeken is jelentős és rendszerszintű változásokat élünk meg, amelyeknek a későbbiekben kiemelt jelentőségük lesz.

– Hamar elérkeztünk a repülőtér és környékének fejlesztési programjához.

– Igen, ugyanis meggyőződésünk, hogy a formálódó Airport City az utóbbi évtizedek legnagyobb XVIII. kerületi projektje, amely alapvetően határozza meg a városrész majdani életszínvonalát. A hazai és a nemzetközi partnereinkkel olyan terveket dolgoztunk ki, amelyek révén a repülőtér integrált része marad a kerületnek, ugyanakkor az új szolgáltatások, a légiiparra támaszkodó új vállalkozások, a környéken élők komfortérzetének javítását szolgáló projektek jelentősen megnövelik a reptéri agglomeráció értékét. Azt hiszem, nyugodt szívvel kimondhatjuk: a repülőtér és környékének gazdasági megerősödése a kerület jövőjének záloga.

– Gondolom, a munkahelyteremtés lehetőségének örülnek a legjobban.

– Ez csak részben igaz. Ennek a folyamatnak az elősegítésére szolgál a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Terület- és Gazdaságfejlesztési Klaszter (BUD Klaszter), amely segíti a helyi gazdaság élénkítését, az elérhető erőforrásoknak az adott területre koncentrálását, a munkahelyteremtést. Azért küzdünk a_gazdasági klaszteren belül, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű munkahelyek jöjjenek létre, ezáltal pedig magasabb jövedelmet kapjanak a munkavállalók. Természetesen ezért a munkavállalók képzését is segítjük a Norvég Alapból létrejött képzési központon keresztül._Ha mindehhez hozzávesszük, hogy tavaly átadtuk a Lufthansa Technik AG repülőgép-mérnöki központját, hogy a kormány nemrég a repülőtér és a Nyugati pályaudvar közötti gyorsvasút megépítéséről is döntött, akkor viszont tényleg kiszámítható és biztonságos jövőben bízhatunk. Csak ez utóbbi beruházás nagyságrendileg 100 milliárd forintba kerül.

– A térség mostoha közlekedési viszonyain pedig a körvasút segíthetne a legtöbbet – ha jól tudom, ennek megvalósítását az agglomeráció már régóta szorgalmazza.

– Igen, és ismereteim szerint a MÁV-csoport és a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan egyeztet is az ügyben. Az úgynevezett „S-Bahnkoncepció” már többször napirendre került, mivel a német, osztrák mintára a fejpályaudvarokra való befutás helyett az agglomeráció fontos csomópontjait összekötő, jelentős járatsűrűséget felmutató körvasút biztos támaszt nyújthatna a külső kerületekben élőknek. Summa summarum: a 2024-ig, a remélt olimpiarendezésig tartó fejlesztési időszakban a XVIII. kerület csak nyertes lehet.

– Ahogy utánanéztünk, az előző uniós ciklusban huszonöt intézmény, bölcsőde, óvoda, iskola, közösségi ház újult meg a kerületben. Jelenleg melyek a fejlesztési prioritások?

– Elsősorban a kerületben élők mindennapi igényeit szeretnénk minél magasabb színvonalon kielégíteni, de természetesen az aktuális európai uniós tervezési időszakban elnyerhető forrásokra is folyamatosan pályázunk. Az elmúlt években az Európai Unió támogatásával, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében 5 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottunk végre, amiből az önkormányzat 700 millió forint önrésszel vette ki a részét. Ez óriási eredmény, ha tudjuk azt is: hat évvel ezelőtt több mint 10 milliárd forintos adóssággal vettük át a kerület irányítását.

– Milyennek ítéli Pestszentlőrinc– Pestszentimre helyzetét a többi kerülethez képest?

– A helyzetünk – már csak adottságaink miatt – speciálisnak mondható, és nemcsak lokális értelemben. Ahogy az egyik gyakran használt szlogenünk is mondja: távol a belvárostól, közel egymáshoz. Mi igyekszünk ezt a szituációt a lehető leghatékonyabb módon kihasználni, sőt erre építeni. A Teraszváros koncepciónknak például ez az alapja: olyan kerületet szeretnénk, ami túl azon, hogy vonzó és szerethető, egyesíti és egységesíti az erősségeinket. Ebben rengeteg eredményt értünk el, de továbbra is a kertvárosok és a nagyobb, úgynevezett urbanisztikusabb kerületrészek párhuzamos és együttes fejlesztésében hiszünk. Egyébként a törekvéseinket a számok is igazolják: a kertvárosi övezeteinket egyre több fiatal család választja lakóhelyül. Ez talán törvényszerű is: ha a területen könnyen lehet munkát találni, ha a városrész igyekszik minél inkább eleget tenni az igényeknek, ha a leendő lakos tisztességes, a munkában és a tettekben hívő közösséget talál, akkor minden adott ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit.

– Az önkormányzat hogyan tud segíteni a helyiek komfortérzetének javításában?

– Számos olyan intézkedést hajtottunk, hajtunk végre, amelyeket a gyermekes családok igényeinek rendeltünk alá. Ilyenek például a nevelési-oktatási intézmények felújításai, a szabadidő eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása. Jó példa erre a nemrég, Pestszentimrén felújított két óvodánk, vagy éppen a Pestszentimrei Közösségi Házban most átadott könyvtárunk. Emellett azonban a lakosság különböző szegmenseit is igyekszünk kiszolgálni és támogatni. Így van ez a babaprogram, a „Gólyahír” esetében, de így van az iskolába készülő gyerekek, az ifjú házasok vagy éppen a nyugdíjasok esetében is. Azt gondolom, hogy az ilyen sokrétű és intenzitású támogatási rendszer nagyon ritka még a fővárosban is.

– Miben kell még javulnia az önkormányzatnak?

– Talán túlzottan pragmatikusnak, már-már technokratának tartanak, de személy szerint akkor lennék elégedett, ha a kerület úgy működne, mint egy szolgáltatóház. Ha az itt élők pontosan megrajzolt keretek között, kiszámítható minőségben kapnának meg mindent, ami a saját boldogulásukat segíti. Azt szeretném, ha a XVIII. kerület, az önkormányzat nem a bürokratizmus szinonimája lenne, hanem a tettre kész, ha úgy tetszik, a fogyasztóbarát szolgáltatásé. A magyar nyelv leleményességét kihasználva azt szeretném, ha a korszerűség korszaka köszönés nélkül köszönne be...

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 611

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 556

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1020

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 929

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 943

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 795

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 803

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 752

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 694

Tervek

Tervek

2020.01.03. 726

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 713

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 701