Hőhullámok

Írta:  2019.08.23.

A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb hatása, hogy évről-évre egyre gyakoribbak és hosszabbak a nyári hőhullámok. Utcáink, tereink hűtésére számtalan módszer létezik: a legközismertebb és legolcsóbb megoldások egyike a fák ültetése. De vajon mindent tudunk-e a városi fák jótékony hatásairól?

FORRÓ VÁROSOK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat évi leltárából kiderül, hogy míg az ezredforduló előtt átlagosan csak egy „forró nap” volt egy évben, addig ezekből mára már jóval több jut. A hőhullámok a városokat fokozottan érintik: itt akár 4-6 °C fokkal is melegebb lehet, mint a városon kívül. Egy településen belül is eltérő mikroklímatikus viszonyok alakulnak ki: a sűrűn beépített, betonozott, ritka növényzetű részeken akár 10 °C fokkal magasabb hőmérsékletet mérhetünk, mint máshol.

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK?

Az épületekben igyekszünk megvédeni magunkat a kánikula káros hatásaitól, de a légkondícionálókkal tovább fűtjük a közterületeket. Számos építészeti megoldás csökkentheti az épületek hűtési és fűtési igényeit, a megfelelő tájolástól és árnyékolástól kezdve, a homlokzat szellőztetésén és szigetelésén át, egészen a zöldtetőkig. Az épített környezet okos kialakítása mellett döntő jelentőségű a városi zöldfelületek száma. Ezek nem csak természetes elnyelői és tárolói az egyre egyenletlenebb eloszlású csapadéknak, de annak párologtatásával hűtik is városainkat. A városi zöldfelületek hősei pedig egyértelműen a fák, a helyi klímára és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Ábránkból most megtudhatják, hogyan is teszik a fák élhetőbbé városainkat!

klimabarat18 ismeretterjeszto 01

 

A hír a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, KEHOP-1.2.1-18-2018-00002 azonosítószámú „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a XVIII. kerületben” (KLÍMABARÁT18) program keretében jött létre. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Szervező pestszentlorinc szentimre logo

Együttműködő Partnerek hugbc logo abud logo