Projektindító

Írta:  2019.07.15.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának környezetvédelmi akcióiban évről évre egyre több kerületi lakos vesz részt. A kerület most KLÍMABARÁT18 néven indít átfogó programot, hogy a környezet megóvásán túl a klímaváltozás összetett hatásaira is választ adjon.

klimabarat18 projektindito 02

MI A KLÍMAVÉDELEM?

A klímavédelem nem más, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az ezek okozta éghajlati változások negatív hatásainak a csökkentése, illetve az azok elleni védekezés. Szerves része a környezetvédelemnek, és a természet megőrzésén túl rendkívül szorosan összefonódik egészségünk megóvásával is.

VÁROS ÉS KLÍMA

A városok számának és népsűrűségének intenzív növekedése nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Miközben a városok a föld területének mindössze 2 százalékát teszik ki, a szén-dioxid-kibocsátás 71–76 százalékáért felelnek! (https://unhabitat.org/urban-themes/climate-change) Budapesten az üvegházhatású gázok kibocsátása döntően az épületek és az ipar energiafelhasználásából (77 százalék) és a közlekedésből származó kibocsátásokból (20 százalék) áll össze. (Budapest klímastratégiája, 7. o.)
A városok azonban nemcsak előidézők, de elszenvedők is: ahogy az ábra is mutatja, számos klímaváltozással összefüggő káros hatás fokozottan fejti ki a hatását a településeken.

klimabarat18 projektindito 03

KÖZÖSEN A KLÍMABARÁT KERÜLETÉRT!

A kerület most példamutató módon saját klímastratégiát készít, amely figyelembe tud venni olyan helyi adottságokat, mint például a repülőtér közelségéből vagy az átmenő forgalomból adódó zaj- és légszennyezettség, vagy a Cséry-telep rekultivációja. A szakértők így a helyi közösség számára fontos és elérhető célokra koncentrálhatnak.
Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért mindannyian felelősek vagyunk. Jó hír azonban, hogy ennélfogva mi magunk is tehetünk az éghajlatváltozás ellen! Minden egyes fa elültetésével, minden egyes nappal, mikor autó helyett mással közlekedünk, hozzájárulunk a tisztább levegőhöz és a városi hőhullámok elviselhetőbbé tételéhez. Ha avarégetés helyett komposztálunk, a klímát és az egészségünket is védhetjük, ráadásul jó minőségű termőföldhöz juthatunk.
Szerencsére évről évre egyre többen vesznek részt a helyi környezetvédelmi akciókban: idén például a várt 100–200 jelentkező helyett több mint ezren igényeltek esővízgyűjtőt, de a házi komposztáló, virágosító és faültető felhívás is nagy népszerűségnek örvendett.
A KLÍMABARÁT18 keretében a helyi klímastratégiát készítő szakemberek már az első pillanattól fogva bevonják a lakosságot. Meghatározó helyi szervezetek képviselőit hívják össze, hogy velük közösen tárják fel a jellegzetesen helyi kihívásokat, a lakosság körében pedig kérdőívekkel mérik fel a kerületi igényeket. Lesz óvodai és iskolai pontgyűjtő verseny, valamint interaktív ismeretterjesztő programok, amelyekre a szervezők nyereményekkel várják az érdeklődőket minden korosztályból!

A projekt az Európai Unió támogatásával, a magyar állam tárfinanszírozásával valósul meg.

KERESSE KÉRDŐÍVEINKET, SZÁMÍT A VÉLEMÉNYE!

Az önkormányzat a lakosság szokásait és véleményét is felméri, hogy a helyi klímavédelem ügye közös ügyünk legyen. Az anonim kérdőíveket megtalálhatják és kitölthetik online az alábbi linken 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScOrRUqJhDBK5T9DkbPYluWU7EDm3Qa9h2e0sEKHZgMC5W2xw/viewform,

vagy kitölthetik kézzel, és leadhatják az alábbi pontokon:

XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal/Ügyfélszolgálat (1184 Üllői út 400.)
Zsebők Zoltán Szakrendelő (1183 Thököly út 3.)
Bókay-kert/Szélmalom utcai bejárat (1181 Szélmalom u. 33.)
FSZEK Pestszentimrei Könyvtár (1188 Vasút u. 48.)

 

 

A hír a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, KEHOP-1.2.1-18-2018-00002 azonosítószámú „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a XVIII. kerületben” (KLÍMABARÁT18) program keretében jött létre. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Szervező pestszentlorinc szentimre logo

Együttműködő Partnerek hugbc logo abud logo