Búcsúzó lelkész, búcsúzó atya

Írta:  2015.07.28.
Az elmúlt hét vasárnapján két egyházi személyiség köszönt el a kerülettől, búcsúzott el a hívektől. Orbán Kálmán és Gável Henrik élete, papi pályája vett új fordulatot a pestszentlőrinci és pestszentimre szolgálat után.
Orbán Kálmán a Pestszentimrei Református Egyházközség vezető lelkészeként több mint 30 évet töltött el a kerületben a feleségével, aki szintén lelkész. Most mindketten nyugdíjba vonulnak, vidékre költöznek. Orbán Kálmán búcsúztató szertartása július 26-án volt.

Orbán Kálmán 1945., május 13-án született Dunakeszin. Szülei Orbán Kálmán kereskedõ és Vojuteczky Mária háztartásbeli. Általános iskolái után esztergályos szakképesítést szerzett, és az Ipari Szerelvény és Gépgyárban helyezkedett el Budaörsön. Utána a Hajtómű és Gépgyárban dolgozott Budapesten. Munka mellett tett érettségi vizsgát a Dolgozók Gimnáziumában, 1966-ban. Ezt követően a Református Teológiai Akadémia hallgatója lett, ahol 1970-ben végzett. 1970. október 1-jétől Paksra került segédlelkésznek, ahol egy éven át szolgált, majd a budapesti Szabadság téri templomban volt beosztott lelkész, 1971 és 1974 között. Ezt követően került a Külső-Józsefvárosi gyülekezethez, ahol 1974. augusztus 31-éig dolgozott. Ezután Hatvan következett, ahol 1974. szeptember 1-jétõl közel egy évtizeden át tevékenykedett. 1984. március 1-jétõl a Pestszentimrei Református Egyházközségnél szolgált, egészen ez év július 1-jéig.

1970. október 25-én kötött házasságot Nagy Magdolna református lelkésszel. Házasságukból három fiúgyermek született.
Orbán Kálmánt Hajdu Bálint Kadosa követi az egyházközségnél, akinek Orbán Kálmán a keresztapja.
Kedves humorral meg is jegyezte a lelkész: Így talán a jövőben is beengednek…
Orbán Kálmán és felesége Albertirsára költözik, ott élik majd nyugdíjas éveiket.
Dr. Gável Henrik a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánián tevékenykedett. Az atyát 12 évnyi szolgálat után helyezték át. Búcsúztató szentmiséje július 26-án volt. A római katolikus
Gável atya Budapesten született 1968., október 22-én. Pappá Budapesten szentelték 1994., június 25-én.

Első szolgálati helye Pestszentlőrinc főplébánián volt, ahol 1994–2000 között káplánként szolgált. Ezt követően a Központi Papnevelő Intézet prefektusa volt, 2000 és 2003 között. Ezt követően ismét a kerületünkbe került. Plébánosként szolgált a Pestszentlőrinc főplébánián, Pestszentlőrinc Miklóstelepen és Pestszentlőrinc Erzsébettelepen.
A jövőben Gável atya a XI. kerületi Albertfalvi Szent Mihály plébánián szolgál.