Rejtett kincsek a lakótelepeken

Írta:  2015.06.10.
A Havanna-lakótelepet és környékét járták be a Legyünk hűek az örökséghez! című helytörténeti séta résztvevői ezen a tavaszon.
Nyolcadik alkalommal keltek útra a XVIII. kerület történetére, nevezetes épületeire, helyszíneire kíváncsi kirándulók a „Legyünk hűek az örökséghez!” szlogen jegyében szervezett várostörténeti sétán május 30-án. A mintegy 35 fős társaság ezúttal olyan mindennapos helyszíneken kutatta a rejtett értékeket, mint a Havanna-lakótelep és környéke.

– A lakótelepeink gazdag helytörténeti hagyományokra tekintenek vissza, és sok szállal kötődnek a „történeti” városrészeinkhez, de a mindennapok rohanásában, néha az ismeretek hiányában elmegyünk mellettük – mondta a kirándulásokat négy éve szervező Kardos Gábor volt önkormányzati képviselő, a XVIII. kerületi Települési Értéktár Bizottság elnöke, aki ezúttal nem tudott a csapattal tartani, de értő alapossággal összeállított ismertető füzetét kézhez kapták az érdeklődők.

A helytörténeti kirándulás résztvevőit Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kalauzolta, aki kezdetektől fogva kíséri a csoportokat.
A séta most a Havanna Kiállítóhelynél kezdődött, ahol megtalálhatók többek között az egykori Állami lakótelep emlékei. A volt Magyar Lőszergyár Rt. telepi épületeiben csaknem 6000 erdélyi és felvidéki trianoni menekültet tudtak elhelyezni.

A Kondor Béla sétányon található Szent László Plébániánál a római útra induló zarándokcsapattal beszélgettek a túrázók. Csendes emlékezéssel teltek a percek Somogyi László emlékszobájában, majd a Kondor Béla Közösségi Ház volt az úti cél, ahol Jobbágyi Homolya Jenő emlékkiállítását tekintették meg. A Nemzetiségek Házában Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fogadta a látogatókat.

Az erdélyi alapítású unitárius egyház 1935–36-ban közadakozásból épített istenházában Szent-Iványi Ilona tiszteletes asszony mesélt a mintegy 450 év emlékeiről.
A Szent Lőrinc-lakótelep szépen rendezett útjain és fokozatosan megújuló épületei és szabadtéri szobrai között érte el a csoport a Herrich–Kiss-villát. A helytörténeti gyűjtemény leendő otthona Dél-Pest egyik kulturális, múzeumpedagógiai centruma lehet majd.
A kirándulás a Szent Lőrinc-kápolnánál ért véget.