Lesz-e szobra Vasvárinak?

Írta:  2015.06.08.
A kárpát-medencei magyarság kapcsolatainak erősítését is célul tűzte ki a Vasvári-napokat szervező civil szervezet. No és hogy végre szobrot állíttasson Pesten Vasvári Pálnak.

Péntek László, a kalotaszegi Körösfő alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Vasvári Pál szellemiségének ápolója néhány évvel ezelőtt azzal a nemes ötlettel állt elő, hogy Budapesten is méltó emléket kellene állítani az 1848–49-es hősnek. A Vasvári-emlékmű közterületen való elhelyezése nehézségekbe ütközött, azonban Ughy Attila segítségével – aki akkoriban fővárosi és kerületi önkormányzati képviselő volt – a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben sikerült helyet találni a kopjafának.

A kalotaszegiek azóta sem mondtak le arról az álmukról, hogy az ifjú forradalmár egész alakos bronzszobrot kapjon budapesti közterületen. Ennek az álomnak a megvalósulását segíti elő a kerületünkben négy éve megalakult Vasvári Pál Polgári Egyesület, amelynek legfőbb célja a Vasvári-kultusz ápolása. Ennek jegyében szervezi a civil szervezet a kerületi önkormányzattal közösen a Vasvári Pál Napokat, és hirdetett meg idén másodszor történelmi tanulmányi versenyt, amelynek főszervezője Bauer Ferenc, a Vasvári egyesület alapító tagja volt.

A tervtanács díjazottjai

A XVIII. kerületi építészeti-műszaki tervtanács hagyományteremtő szándékkal díjazta a 2014-ben véleményezésre benyújtott tervek közül a legjobbakat. A díjakat Ughy Attila polgármester adta át az építők napja alkalmából, a Vasvári-napok keretében június 6-án.
Az első helyezett Haluska Gábor családi házának, a második Fábián László és Márton Emese újrahasználati és szemléletformáló központjának, a harmadik Fenyvesi Péter öt kétlakásos családi házának a terve lett.
– Nem mindegy, hogy milyen épületállományt hagyunk örökül az utódainkra – hangsúlyozta Mártonffy Miklós kerületi főépítész. – Hogy jól használható, gazdaságos, a szemnek is kellemes, szép épületeket, tereket örökítünk rájuk, vagy ellenkezőleg: gondokat és terheket.


A hazáért haltak

A Vasvári-rendezvénysorozat pénteken A hazáért éltek, haltak című történelmi tanulmányi verseny döntőjével kezdődött a Pestszentimrei Közösségi Házban. A megmérettetésre minden magyarországi iskola, továbbá a kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási intézmények diákjai meghívást kaptak. Külön-külön kategóriában adhattak számot a tudásukról a 7–8. és a 9–12. évfolyamos tanulók. Mindkét korosztálynak az első világháborúból, valamint Vasvári Pál életpályájából, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetéből kellett felkészülniük. A versenyzők tudását a Závodszky Géza történész és tankönyvíró által vezetett zsűri értékelte.

A rendezvényt Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, a versenyzőknek az elismerő oklevelet, a díjazottaknak az ajándékot Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át. Az első helyezést elért diákok a felkészítő tanárukkal Erdélybe tehetnek kirándulást.

Koszorúzás a kopjafánál

A szombati program a Vasvári-kopjafa megkoszorúzásával kezdődött a pestszentimrei református templom kertjében. Az ünnepségen Ughy Attila polgármester és Péntek László mondott beszédet, majd a Honvédelmi Minisztérium, a körösfői és a XVIII. kerületi önkormányzat, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ), a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület és a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetsége elhelyezte a koszorút.

A Vasvári-díj átadása

A program a Pestszentimrei Sportkastély mögötti szabad területen folyatódott, ahol elsőként a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei léptek fel. Távolabb, a sátrak előtt a felnőttek grillsütő versenyre készítették a finomabbnál finomabb falatokat.

A zeneiskolások műsora után a polgármester köszöntőt mondott, majd Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület elnöke átadta a Vasvári-díjat Antal Jánosnak, Körösfő polgármesterének, aki sokat tett Vasvári Pál emlékének megőrzéséért, a hagyományok és a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért. A szintén díjazott Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára akadályoztatása miatt később veszi át az elismerést. Ő korábban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokaként támogatta a Vasvári-napok rendezvényeit.

Program kicsiknek és nagyoknak

A rendezvénysorozaton minden korosztály megtalálhatta az ízlésének és érdeklődésének megfelelő kulturális és gasztronómiai programot.

A legkisebbek az állatsimogatónál, pónilovaglással és a 19. századi vásárokat idéző kosaras körhintában töltötték a legtöbb időt. Aki akart, reformkori ruhákba bújhatott, és többféle kézműves mesterséggel is megismerkedhetett. Szombat délután Szőke András stand-up comedy műsorral szórakoztatta a közönséget, majd Szandi, Zséda és a Felkai Jam lépett színpadra, este pedig Keresztes Ildikó adott koncertet.

Sütő-főző győztesek

A felnőttek grillversenyében a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság ért el első helyezést, a második a pestszentimrei óvodák közös csapata, a harmadik a Kastélydombi iskola lett. A díjakat Lévai István Zoltán alpolgármester adta át.
A diákok főzőversenyén megosztott első helyezést ért el a Sztehlo iskola (Petrovics Fanni és Makay Nikolett) és az Ady iskola (Rozmann Balázs, Foidl Bálint, Szeleczky Botond, Báró Zoárd és Kőműves Roland). Második lett a Brassó (Halász Luca), és egyéniben Németh testvérek: Gábor, Zsolt, Tímea, szintén megosztott harmadik lett az Ady (Geburth Balázs, Kürti Dávid), Bókay iskola (Vas Bálint, Viszkok Gyöngyvér, Bodnár Anita, Stiglincz Bianka) csapata.
A diákok versenyét az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány szervezte, a díjakat Dámsa József, a közalapítvány elnöke és Diráné Huszár Gertrúd titkár adta át.
 

Vasárnap délelőtt az első világháborúban elesett katonákra emlékezve helyeztek el koszorút a pestszentimrei Hősök terén a kerületi önkormányzat, a PVÖ, Körösfő és a Vasvári egyesület képviselői.

Az iskolai főzőcsapatok már kora reggeltől a sátrak előtt forgatták a fakanalat, hogy összemérjék a tudásukat, miközben a színpadon egymás után léptek fel a kerületi iskolák diákjai. Délután az Irigy Hónaljmirigy, a P. Mágnes, a NemCsak Berry rockzenekar és a The BlackBirds Beatles-emlékzenekar lépett fel, s a program a P. Mobil esti koncertjével zárult.

A háromnapos rendezvény a felsoroltakon túl is számos érdekességet kínált. Ezúttal is volt katonai alaki bemutató, és színpadra léptek többek között a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Botafogo, a Kolibri és a Polonéz táncegyüttes. A műsort szombaton és vasárnap is Császár Bíró Lilla és Gönczöl András vezette.