Mit kell tenni vészhelyzetben?

Írta:  2015.04.17.
Játékos tesztfeladatok és vészhelyzetek elhárítása várta a részt vevő diákokat április 16-án az ifjúsági katasztrófadédelmi versenyen a Bókay-kertben.
Játékos tesztfeladatok és "vészhelyzetek" elhárítása várta a részt vevő diákokat április 16-án az ifjúsági katasztrófadédelmi versenyen a Bókay-kertben. A Kassa iskola csapata szerepelt a legjobban, így ők képviselik Pestszentlőrinc-Pestszentimrét a fővárosi megmérettetésen.

A felmenő rendszerű országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt a Magyar Polgári Védelmi Szövetség hirdette meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának fővédnökségével. Az első forduló helyi szintű, majd az általános és középiskolások győzteseinek területi, vagyis fővárosi, illetve megyei döntőjével folytatódik a verseny. A második forduló legjobbjai az országos versenyen mérhetik össze a tudásukat.
A diákokat és Székely Péter Csaba, a XVIII. kerületi önkormányzat közbiztonsági referense köszöntötte, majd Lévai István Zoltán alpolgármester és Jambrik Rudolf tűzoltóezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti kirendeltség vezetője nyitotta meg a programot.
A kerületi döntőn hét általános iskola egy-egy négyfős csapattal vett részt. (Középiskolások nem vettek részt a versenyben.) A diákoknak kilenc állomáson kellett megoldaniuk elméleti és gyakorlati feladatokat egyebek közt az egészségügy, a tűzvédelem, a polgári védelem, a katasztrófavédelem, a környezet- és természetvédelem, valamint a bűnmegelőzés témakörében.
A verseny célja az, hogy a diákok megismerjék a katasztrófavédelemben használatos eszközök alkalmazását, így katasztrófa esetén kellő felkészültség birtokában tudjanak segíteni bajba jutott embertársaikon. A verseny lebonyolításában a kerületi polgári védelmi kirendeltséggel együttműködött a kerületi rendőrkapitányság, a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség, a Vöröskereszt helyi szervezete és a polgárőrség is.
A megmérettetésen Lévai István Zoltán és Jambrik Rudolf adta át a résztvevőknek az ajándékot, Hodruszky Csaba a XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetője, a Helyi Védelmi Bizottság a legfiatalabb tagokból álló, Csontváry iskola csapatának különdíjat nyújtott át.
A megmérettetésen a Kassa iskola ért el első helyezést, a második a Csontváry a harmadik Darus iskola lett.
A fővárosi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt április 22-én tartják a Hajógyári-szigeten. Kerületünket a Kassa iskola csapata képviseli.