Mindenkinek joga van az anyanyelvhez!

Írta:  2015.04.14.
A kárpátaljai magyar nyelvű oktatást segíti az a jótékonysági gálaest, amelyet április 26-án a Rózsa Művelődési Házban szervez az Üde Színfolt Egyesület.

Egy vasakaratú kárpátaljai tanáremberek, Ambrus Pálnak, a Hollósy Simon Középiskola korábbi igazgatójának támadt az az ötlete még a kilencvenes évek elején, hogy szervezetté kellene tenni a felső-Tisza-vidéki magyar nyelvű oktatást. Munkájának és a helybeli magyarok példás összefogásának köszönhetően jött létre a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum, amely eredményeivel is kiemelkedő a kárpátaljai magyar tannyelvű középiskolák között.

Egy iskola születése

A magyar tannyelvű középiskola ötletével Ambrus Pál 1992-ben az Illyés Közalapítványhoz nyújtott be pályázatot, amellyel nyert is. Forrás tehát lett az építkezéshez, a szervezői feladatok azonban Ambrus Pálra hárultak, aki az egyházaktól kért segítséget. A református egyházzal sikerült megegyeznie, amely ingyenesen engedte át a megfelelő telek bérleti jogát Técsőn. Az ünnepélyes alapkőletétel 1993 májusában történt meg, s ezen a magyar kormány is képviseltette magát. A tanítás 1999-ben kezdődhetett meg, és egy évvel később a Kárpátaljai Református Egyház besorolta az intézményt a református líceumok közé.

Tudniuk kell, hogy számíthatnak ránk

– A határon túli magyarok iránt viselt felelősségünkből adódóan fontosnak tartom a Kárpátalján élő magyar családok megsegítését, hiszen nehéz időkben össze kell fognunk egymásért. Hogy tudják: számíthatnak ránk, amikor segíteni kell, mögöttük állunk. Meg kell tennünk itt is mindent, hogy az ott élő közösség a szülőföldjén maradhasson most és a jövőben is. Ha mi a XVIII. kerületben támogatni tudjuk a kárpátaljai családokat identitásuk, hazaszeretetük, anyanyelvük megőrzésében, ápolásában, akkor megtettük a magunkét értük. Én is szívesen teszek eleget a szervezők felkérésének, hogy a magam szerény eszközeivel hozzájáruljak a jótékonysági gála sikeréhez – fogalmazott Kucsák László.

Az iskola tanárai és diákjai azóta sokszorosan megszolgálták az alapítók bizalmát, hiszen olyan intézményt sikerült kiépíteni, amelyből 96 százalékos sikerrel veszik fel a diákokat a felsőoktatási intézményekbe.

És jött a háború

Ebbe a csodálatos fejlődési folyamatba szólt bele a kelet-ukrajnai háború, amely ellehetetlenítette az ország és így Kárpátalja gazdaságát is. Aki figyel a hírekre, tudja: a boltok ellátása nem akadozik, ám az ukrán fizetőeszköz drámai mélyrepülése lehetetlenné teszi, hogy a lakosok vásároljanak.

Magyarán: semmit nem ér a pénz. A hirtelen és súlyos infláció veszélybe sodorta az olyan intézményeket is, mint a técsői líceum, amelynek finanszírozása alapítványi formában történik. A líceum nem képes fizetni sem a tanárok bérét, sem a diákok ellátását, sem a rezsiköltségeket.

Együtt segíthetünk

Ezen próbál segíteni az Üde Színfolt Egyesület. A kerületi illetőségű civil szervezet hosszú évek óta szervezi Tartozunk – Összetartozunk című programsorozatát, amelynek célja az, hogy a határon túli és az anyaországi (elsősorban a XVIII. kerületi) közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz. 2012-ben Kárpátalján is jártak az egyesület tagjai.

Az anyanyelv a tehetség kulcsa

– Úgy gondolom, hogy minden embernek joga van olyan nyelvet tanulni, melyet először az édesanyjától hallott. Joga van képezni magát, kibontakoztatni a tehetségét, kiteljesedni, emberhez méltón élni. Ha a zenémmel tudom szolgálni mindezek megvalósulását, már értelmet kaptak a mindennapjaim – mondta Lugosi Dániel Ali.

– Az akkori út egyik állomása éppen Técső volt, a városon belül a református templomot is láttuk. Életre szóló élmény volt az az út. Amikor az elmúlt hónapokban egyre aggasztóbb hírek érkeztek Kárpátaljáról, természetes volt, hogy megpróbáljunk segíteni – mondta Somlai Zsuzsa, az egyesület elnöke.
A szervezet ezért szervezett jótékonysági gálaestet, amely április 26-án 18 órakor kezdődik a Rózsa Művelődési Házban. Az esten kerületi és kerületi kötődésű művészek lépnek fel: Kiss András operaénekes, a Tébláb Táncegyüttes, Kucsák László országgyűlési képviselő és barátai, Csernyus Kata népdalénekes, Olajos Eszter popénekes, Anga-Kakszi István színművész, az 5KOR Képzőművész Csoport tagjai pedig jótékonysági kiállítással támogatják a rendezvényt. Az est védnöke Ughy Attila polgármester.
A gála vendége lesz Ambrus Pál, a líceum alapítója és tiszteletbeli igazgatója.