Nyáron, Montenegróban

Írta:  2015.03.20.
Az első világháború egyik magyar szempontból lényeges eseménye előtt tisztelegtek annak a múlt nyáron Montenegróban megrendezett emlékúszásnak és vízi koszorúzásnak a résztvevői, amelyet Tóth Kálmán, az esemény főszervezője elevenít fel április 24-én a Polgárok Házában.
Az első világháború fontos, bár kevésbé emlegetett hadszíntere volt az Adriai-tenger. Ez magyar szemmel is érdekes, hiszen az Osztrák–Magyar Monarchia hadiflottája sikerek sorát érte el itt, például hetekre képes volt megbénítani az olasz csapatszállításokat, amivel időt lehetett nyerni a szárazföldi hadszíntéren.

E sikeres flotta egyik sokat próbált hajója volt az SMS Zenta, amely a háború első lövését adta le, és amely aztán 1914 augusztusában alulmaradt ugyan a franciák elleni küzdelemben, ám áldozatával megmentette a stratégiai szempontból fontos Ulan rombolót.
Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület elnöke maga is részt vett a Zenta roncsainak felkutatására irányuló kutatásban. A vállalkozás sikere nyomán 2014 augusztusában, az esemény századik évfordulóján, az egyesület a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával ünnepséget rendezett az esemény helyszínén, Montenegró partjainál: koszorúkat helyeztek el a vízen, a roncs fölött, majd az egykor a hajóról úszva menekülő tengerészekre emlékezve leúszták a partig tartó több mint ötezer méteres távot.
Az esemény szélesebb körben is nagy érdeklődést váltott ki. A nyáron történteket vetített képekkel illusztrált színes beszámolóval idézi fel Tóth Kálmán április 24-én 17 órától a Polgárok Házában. Az eseményre minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak.