Tavaszindító kertelés

Írta:  2015.03.17.
Kezdetét vették az első tavaszi munkálatok a Lakatos lakótelepi közösségi kertben. A nagy érdeklődésnek köszönhetően újabb kertek létesülhetnek a kerületben.
A hosszú téli napok után már nyílnak a kora tavasz virágai és rügybe borulnak a fák is. Lassan beköszönt a jó idő és ezzel együtt eljön a kerti tennivalók ideje. Márciusban már érdemes megtervezni az ágyasokat, beszerezni a vetőmagokat és a palántákat. A hónap legfontosabb feladata azonban a talaj előkészítése, hogy termékeny alapot biztosítson a növények számára. Ezt szem előtt tartva kezdtek neki a munkálatoknak a Lőrinci Kertelő Közösségi Kert parcellabérlői is, akik már alig várták az első tavaszi napsugarakat.

A lakótelepen kialakított kert Illyés Zsuzsanna és Vágvölgyi Erika okleveles táj- és kertépítész mérnök tervei alapján, a Tér-Köz pályázatnak köszönhetően, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Közel a természethez

– A közösségi kert nem csak a kertészkedés lehetőségét teremtette meg, hanem egyedülálló módon szebbé tette a lakótelep környezetét és valódi összetartó csoportot teremtett. Itt a hagyományos régi faluközösségekhez hasonlóan sokkal jobban egymásra találtak az emberek, együtt gondozzák és ápolják a kapott parcellákat, szükség esetén öntözik egymás kis kertjeit. Ezzel a kerttel bárki megélheti a falusi lét örömét és előnyeit, büszkén nézegetheti cseperedő palántáit és végül boldogan fogyaszthatja a saját maga által termelt zöldségeket és gyümölcsöket – mondta Torma Beáta önkormányzati képviselő. – Emellett a kert immár fontos szerepet tölt be a Pestszentlőrinci Szivárvány Óvoda életében is, mely óvodásaival a kezdetektől saját parcellát tart fenn.

Tanya a panelek között

A városi kertmozgalom országszerte fellendülőben van, egyre több közösségi kert létesül a lakótelepek paneljei között húzódó kihasználatlan szabad területeken. Torma Beáta elmondta, hogy a kerületben is egyre nagyobb az igény további kertek kialakítására. Sőt mi több a második közösségi kert, az önkormányzat támogatásával még ebben az évben az Építő utca környékén fog megépülni, amit már a helyi óvodások és az ottlakók is nagyon várnak.