Egy nap, ezer élmény

Írta:  2015.02.18.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítványa tartalmas programmal fűszerezett kirándulással örvendeztette meg a kerületi nyugdíjasokat, és diákokat február 14-én.
– Fontos, hogy a programkínálat fiataloknak és idősebbeknek egyaránt vonzó legyen, mindig szolgáljon valami újdonsággal, segítse elő a korosztályok együttes szórakozását, kikapcsolódását – hangsúlyozta Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. – Lényeges szempont, hogy programjainkba mindig tudjunk új ismereteket is csempészni, hiszen a szórakozva tanulás ösztönzőleg hat mindenkire és nyitottabbá, érdeklődőbbé teszi az embereket.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány folyamatosan tartja nyugdíjasainkkal a kapcsolatot, remek foglalkozásokkal, különböző rendezvények, kirándulások szervezésével teszik szebbé az idős emberek mindennapjait – magyarázta Bakosné Kóczián Zsuzsanna, a Borostyán Gondozási Központ vezetőhelyettese.

Busójárás

A Busójárás egy népszokás, a Mohácson és környékén élő délszlávok, a sokacok farsangi mulatsága. A Mohácsi Busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. A Mohácsi Busójárás 2012-től hungarikumnak számít. A busójárást sokac eredete miatt a környékbeli sokac falvakban is rendszeresen megtartják.
A Busók fűzfából faragott maszkot viselnek, amelyek egyedi kivitelezésűek, többször több évtizedesek, és apáról fiúra hagyományozódnak. A busók jellegzetes ruházata a bocskor, csizma, fehér vászongatya, bundájával kifelé fordított birkabőr derékban lánccal vagy kötéllel megkötve, melyre egy vagy több kolomp van felaggatva, és a vállukon tarisznya lóg. A busókon kívül a jankelék is színesítik a farsangi kavalkádot. Az utóbbiak szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, a csúfolódó gyereket a busóktól. Ezért hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat.

– Nagyszerű program volt a Paksra és Mohácsra szervezett egész napos kirándulás – mondta lelkesen Németh Istvánné, kerületi nyugdíjas. – A Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központban megtekinthettük Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Hevesy György világhírű tudósok a mellszobrát, valamint interaktív oktató, szemléltető eszközöket is. A bizalom képernyője segítségével megtudhattuk, hogy mi történik az adott pillanatban a vezérlőteremben, az atomreaktorok csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén. A nyugdíjas elmondta, hogy lehívhatták az őket érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére és megnézhették a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adatait. A gyerekek és felnőttek kipróbálhatják az energia-kerékpárt, amely segítségével villamosenergiát lehet termelni.

A paksi programot vidám hangulatú, régi népszokásokat felelevenítő télűző mulatság követte Mohácson, ahol a világhírű Busójárás színes kavalkádja mindenkit elvarázsolt.
– Most voltam először a Busójáráson, és nagyon tetszett – magyarázta csillogó szemmel Tóth Zsanett, az Ady iskola 7. osztályos tanulója. – Sok jelmezes, maszkos, álarcos „télűzővel” találkoztam, nagyon vicces volt. Mohács nagyon szép kis város, szívesen visszamennék máskor is.
Egy vidám hangulatú napsütéses délutánra újból „gyermekek" lehettünk, mondta István bácsi. Elvarázsolt bennünket a farsangi forgatag, az álarcos busóhad, a sok kacagó, incselkedő fiatal.